onsdag 10 juni 2015

Ugnsfalu med äpplen



Vardag, kära ni. Tja, livet består ju faktiskt mest av vardagar, även om det är sommar och många redan har skollov och semester. Även lediga dagar handlar det ju mest om vardag, eller hur? De flesta av oss har varken råd, lust eller tid att stå och laga dyr festmat dagarna i ände.

Idag får det alltså bli en enkel vardagsrätt med korv, och det är faktiskt inte det allra sämsta man kan hitta på - under förutsättning att man använder en kvalitetskorv med hög kötthalt. Piffad med äpplen, honung, pestokrydda med ramslök och en rolig ketchup som är smaksatt med senap (och som jag köpte i en engelsk specialbutik här i Uppsala) blir det faktiskt riktig festmat i all sin enkelhet. Vanlig kokt potatis, potatismos eller blomkålsmos passar bra till.

Håll till godo, och smaklig spis! 5 - 6 personer blir mätta av det här.

800 g korv av bra kvalitet och med hög kötthalt - jag använde en närproducerad från Almunge Kött
4 - 5 fasta aromatiska äpplen - medelstora
ca 12 - 15 färska körsbärstomater
1½ dl senapsketchup - eller annan tomatbaserad salsa
ca 35 - 40 g färskriven parmesan
ca 1½ msk flytande honung
2 tsk pestokrydda med ramslök (bild i det här inlägget)
lite flingsalt
smör till formen

Ta skinnet av korven och lägg i en smord ugnsform. Skär skåror nästan ända ned i botten.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena, dela tomaterna. Fördela runtom korven.
Blanda ihop ketchupen med parmesan till en smet och bred i skårorna.
Ringla lite honung över äpplena och smula över flingsalt och pestokrydda.
In i ugnen på ca 220 grader en halvtimme eller lite mer. Servera med valfritt tillbehör och sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar