tisdag 2 juni 2015

Glutenfritt och mjölkfritt tefformbröd med havtorn, nyponpulver och apelsin- och morotspulver - rena rama powerbrödetDen senaste tiden har jag mest bakat frukostbullar. Dem bakar jag i ur och skur och även mellan skurarna för den delen. Glutenfria surdegsbaguetter har det också blivit några omgångar av. Nu fick jag i alla fall lust att göra ett av mina gamla vanliga glutenfria formbröd, men med lite variation förstås. De blir nästan aldrig exakt lika från gång till gång. Jag blandar hejvilt mellan olika frön, sirapssorter, oljor, torkade bär, bärpulver, flingor och mjölsorter. Det kan du också göra. Se bara till att mängderna blir ungefär desamma i slutändan. Våga testa!

Dagens brödbak blev alltså ett mörkt, mustigt och näringsspäckat bröd som om man äter det till frukost ger energi långt in på dagen. Glöm degiga färdigköpta skivbröd av vetestärkelse och allt möjligt annat som bara fyller magen med luft men varken ger näring eller energ! Det här brödet har jag faktiskt bakat flera gånger på samma sätt, och jag kommer att göra det igen, för det har blivit en favorit.

Förutom vanligt teffmjöl hade jag också i tefflingor som jag hittade på Tant Gröns Skafferi. Jag hade också i torkade havtornsbär, som är fulla av finfina fettsyror - Omega 7 - som är särskilt bra för knarriga slemhinnor. Dem hittade jag i sin tur hos Pierias livs i Hötorgshallen. Nyponmjölet är super för knarriga leder, liksom morotspulver som är inflammationsdämpande till tusen. Äter du några skivor av det här brödet har du alltså goda chanser att bli välsmord från topp till tå! Både nyponmjölet och apelsin- och morotspulvret kommer från Rawpowder.

Den här gången testade jag också att ha i xantangummi tillsammans med husk. Det blev bra, men du kan ersätta med lite mer husk om du föredrar det.

5 dl riktigt kallt vatten
75 g färsk jäst
1/4 dl avocadoolja, mandelolja eller kallpressad rapsolja
1/4 dl honung eller mörk råsirap av sockerbeta,
1 dl Fibrex
1 dl skalade hampafrön
½ dl linfrön
2 dl tefflingor - kan bytas mot hirsflingor eller boveteflingor
3 dl ljust teffmjöl
1 dl rismjöl eller rårismjöl
2 msk nyponmjöl
2 msk apelsin- och morotspulver
2 msk torkade havtornsbär - ca 4 g
2 tsk husk
1 tsk salt
1 tsk xantangummi

Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet och blanda sedan med resterande vatten.
Tillsätt olja och sirap och sedan ingredienserna i tur och ordning tills du kommer till teffmjölet.
Blanda det med en deciliter av rismjölet samt resterande ingredienser, och tillsätt lite i taget medan maskinen kör. Tillsätt eventuellt lite mer rismjöl. Degen ska dock vara rejält kladdig.
Arbeta degen mycket väl på lågt varvtal 10 minuter.
Klicka upp degen i en väl smord form på 1,5 - 1,8 liter, och jämna till med vattensköljda händer eller lite olja på fingrarna. Täck över och låt jäsa 2 - 3 timmar, beroende på hur varmt det är. Jag lät min jäsa nästan 3 timmar.
Sätt in i 225 grader och grädda en kvart. Sänk värmen till 175 och grädda ytterligare 1 timme och en kvart. Ta brödet ur formen och sätt in igen utan form. Stäng av ugnen och låt stå kvar i eftervärmen tills ugnen svalnat. Linda in brödet i handdukar och låt det svalna helt på galler innan du skivar det tunt.

Här hittar du lite mer tips kring glutenfri bakning. Lycka till!


2 kommentarer:

  1. Tack för en fin sida och jätteläckra recept ! Trenden att äta glutenfritt växer och folk som slutar äta gluten och ibland även mejeriprodukter mår i regel mycket bättre. För ca 2 år sedan sökte jag på nätet för min fibromyalgi, ledvärk och min mage som krånglat så länge jag minns och hittade en blogg som relaterade till mina besvär, och där fanns även böcker av Michael Håkansson som heter "gluten och mjölk-källan till moderna sjukdomar" och handlade om gluten. Jag köpte dessa (kan verkligen rekommendera dem) och efter att läst dem slutade jag med först gluten och sen mejeriprodukter och idag mår jag toppen. Här är en länk till författarens blogg som är ganska välbesökt: http://gluten-celiaki.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena och massor med tack för din kommentar! Så glad jag blir över att du uppskattar min blogg, och så underbart att du mår bra idag tack vare kostomläggning. Ja, nog är det förunderligt så mycket man kan förändra genom att tänka på vad man stoppar i sig och välja bort det som skadar. Sen kan det förstås variera mellan oss människor eftersom vi alla är olika och mår bra av olika saker. Fantastiskt att du hittat ditt sätt för att må bra och ta hand om dig. Jag har läst flera av Michael Håkanssons böcker och även hört en längre intervju med honom i radio. Mycket som är tänkvärt, även om jag inte håller med om precis allt. Jag är också helt övertygad om att mycket av våra s k välfärdssjukdomar beror på vår felaktiga kost med alltför mycket gluten- och mjölkprodukter. Önskar dig fortsatt lycka till på hälsovägen! Må så gott och ha en härlig sommar!

      Radera