tisdag 20 maj 2014

Världens godaste partysnacks - honungsrostade mandlar och cashewnötter med smak av ingefära, apelsin och rosmarin



Om bara några veckor tar min yngsta dotter Erika tandläkarexamen, och då ska det förstås bli lite fest igen. Jag har exprimenterat lite med det som ska mumsas på till firarbubblet, och här är nu resultatet. Jag tycker faktiskt ni ska testa de här mandlarna och cashewnötterna! SÅÅÅ vansinnigt goda! Helt beroendeframkallande! Lätt fixade är de också. Det största besväret är faktiskt att skålla mandlarna och pilla bort skalet, men har man ont om tid och ork finns det färdigskållade mandlar att köpa.

Jag använde ekologiska mandlar och cashewnötter och en helt ljuvlig bovetehonung till mina snacks. Får du inte tag på ekologisk apelsin kan du ersätta skalraspet med lite mald ekologisk pomerans. Och gillar du inte smaken av rosmarin kan du ta timjan i stället, det passar också jättebra.

Eftersom Månadens Sötsak den här månaden har just "Smått och Gott" som tema, så blir det här mitt bidrag dit. Smått är det, och definitivt gott! Knaprigt också, så tugga försiktigt! Jag vill ju inte att Erika ska behöva göra någon nödutryckning, det första hon gör!

100 g mandel
100 g naturella cashewnötter

2 msk honung
½ msk mandelolja
skalrasp från en ekologisk apelsin
1 tsk ingefärspulver
½ tsk mald rosmarin

1- 2 tsk tsk smulat flingsalt

Skålla och skala mandeln och klappa den torr i en ren handduk.
Blanda ihop med cashewnötterna i en skål.
Rör ihop honung och mandelolja med apelsinrasp, ingefära och rosmarin och blanda runt med mandeln och nötterna. Låt stå en kvart och rör runt emellanåt så det kommer åt överallt runtom.
Bred ut på en bakpapprad plåt och smula över flingsalt.
Sätt in i ugnen på 175 grader ca 10 - 12 minuter. Rör runt någon gång under tiden. Passa noga så det inte blir bränt. Låt svalna.










8 kommentarer:

  1. Åhh så gott det ser ut!! Måste testa någon dag ..
    :)

    SvaraRadera
  2. Grattis till din dotters examen! Att kandera nötter med honung är ljuvligt!

    SvaraRadera
  3. Åh, rostade mandlar... Med honung blir det ännu bättre. Kul med apelsin i, det ska jag testa nästa gång! :)

    SvaraRadera
  4. Tack för kommentarerna, Maria, Marja och Sara! Ni bara MÅSTE pröva att göra mandlarna, de är hur goda som helst. Man kan inte sluta äta när man väl börjat - det är den största faran.

    SvaraRadera
  5. Åh fantastiskt, jag längtar om möjligt ännu mer till examen nu :) Tack för att du fixar och donar, såå uppskattat! Får se om det blir några nötter kvar till gästerna på festen sen :) PUSS

    SvaraRadera
    Svar
    1. De jag gjorde igår är nästan slut!! Men idag har jag laddat med mandlar och cashewnötter så jag ska kunna göra en rejäl sats till dig!

      Radera
  6. Åh, livsfarligt goda! :)
    Ska spara receptet och göra sådan till nån buffé!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en bra idé Lana! Kram i retur!

      Radera