fredag 30 maj 2014

Saftig glutenfri äpplkekaka med vita bönor, potatis, mandelmjöl och kokosmjöl - serverad med hemgjord vaniljsås



Har du en överbliven potatis i kylskåpet? Gör en god kaka vetja! Den här glutenfira äpplekakan, där jag förutom den där övergivna potatisen även stoppat i färdigkokta stora, vita bönor som blivit över efter att ha gjort ett pajskal blev en hit! Till hösten tar jag förstås äpplen direkt från något av mina tjugo äppelträd, men innan dess väljer jag ekologiska äpplen i butik. Äggen köper jag av en kompis, och de är värpta av glada höns som sprätter omkring och pickar mask och andra mumsigheter i grönskan. Alla övriga ingredienser är också ekologiska.

1 stor kokt, kall potatis
130 g stora, vita, kokta bönor - kanske också rester, annars färdiga på tetra
1 dl grädde

3 stora ekologiska ägg
2 dl ljust rårörssocker
50 g smör
3/4 dl mandelmjöl
3/4 dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
2 - 3 ekologiska äpplen - skalade, urkärnade och klyftade
½ dl mandelspån

Smält smöret och låt det svalna.
Finriv potatisen och mixa bönorna tillsammans med grädden.
Vispa ägg och socker riktigt pösfluffigt, och rör ned smält smör, potatis och bönmos.
Blanda mandelmjöl, kokosnötsmjöl och bakpulver och rör ned. Blanda försiktigt men väl.
Häll smeten i en rund, bakpappersfodrad och lätt smord form med löstagbar kant.
Stick ned äppleklyftor i fint mönster.
Strö över mandelspån och sätt in i ugnen på 175 grader. Efter ca 40 minuter är kakan klar. Känn med provsticka för säkerhets skull.
Servera kakan - gärna lite ljummen fortfarande - med hemgjord vaniljsås. Den gör du så här, och den är en mittemellanvariant mellan lyxig och vardaglig vaniljsås:

2 stora ekologiska ägg
2 äggulor
½ dl ljust rårörssocker
5 dl gammaldags mjölk
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
1 dl grädde

Vispa ihop allt utom vaniljsocker och grädde i en rostfri kastrull och sjud på svag värme tills det börjar bubbla och såsen tjocknar. Ta bort från värmen och vispa ned vaniljsockret. Vispa såsen kall. Vispa i grädden innan servering.












4 kommentarer:

  1. Kakan ser väldigt god ut och jag gillar ingredienserna du använt. Kram och ha en fin dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kakan föll alla provsmakare i smaken, och ingen kunde gissa att det var både potatis och bönor i den. Ha en härlig sommar Katarina! Kram i retur.

      Radera
  2. Kul recept, det här sparar jag. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill testa Sara! Jag säger bara. Gör det! Ha en finfin sommar!

      Radera