lördag 28 september 2013

Lättgjord, nyttig kladdkaka med jordgubbar/hallon och rå kakao - gluten- och mjölkfri





Det kanske är möjligt att du fortfarande har några egna eftersläntrande jordgubbar eller hallon i din täppa, men annars är nog bärsäsongen obönhörligen slut för den här gången. Här har vi i alla fall haft frostnätter redan. Tur då att det finns frystorkade jordgubbar och hallon som håller kvar sommarkänslan. Jag köpte mina bär hos Pierias livs i Hötorgshallen i Stockholm, men jag har sett torkade jordgubbar och hallon i olika nätbutiker också. Pieria har också frystorkade blåbär och röda vinbär i sitt sortiment. Du kan förstås välja andra bär i din kladdkaka om du föredrar det, frystorkade eller torkade på annat sätt. Körsbär passar också bra, liksom björnbär och tranbär.

Kakan är väldigt lättgjord, du vispar ihop alltsammans i samma kastrull. Dessutom törs jag faktiskt påstå att kakan hör till det mer nyttiga man kan hitta i fikabrödsväg. Kokosolja är rena rama hälsoelixiret, rå kakao är proppfullt med antioxidanter, bären likaså, kokosblomssockret innehåller en del mineraler, och äggen, ja äggen är också rena näringsbomben.

Den som håller sig till LCHF kan säkert byta ut kokossockret och sirapen mot någon ersättning av stevia, så blir kakan också en riktig lågkolhydratkaka som alla kan unna sig en bit av.

100 g smält kokosolja
½ dl kokossocker (andra gången jag bakade kakan hade jag slut på kokossocker och tog ljust muscovadosocker, vilket också gick bra)
½ dl dadelsirap - eller annan mörk sirap
3 stora ekologiska ägg
3 msk rå kakao
12 - 15 g torkade hallon eller jordgubbar - eller både och
1 dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Glasyr:
85 g mörk, mjölkfri choklad
1 msk kokosolja
1 ägg
1 msk kokosblomssocker
½ msk vaniljsocker

Smält kokosoljan tillsammans med kokosblomssocker och dadelsirap. Ta från plattan och vispa kraftigt tills det blandas och blir som en tjock kolasmet. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa ned äggen ett i taget, och rör kraftigt mellan varje ägg. Rör därefter ned bären..
Blanda mjölsorterna med bakpulver, kakao och salt och sikta ned. Blanda om väl till en jämn smet.
Häll i en bakpapprad och lätt kokosoljesmord form med löstagbar botten och grädda strax nedanför mitten i 175 graders ugnsvärme. Jag tog ut min kaka efter knappt 12 minuter, då var den fortfarande en aning kladdig i mitten.

Smält chokladen tillsammans med kokosolja. Låt svalna till rumstemperatur
Vispa socker och kokosblomssocker ljust och pösigt. Vänd ned i den avsvalnade chokladen. och bred smeten över kakan. Ställ kallt i kylskåp att stelna.

Servera kakan med lättvispad grädde eller vaniljglass, och med valfria bär därtill.

Och nu är det absolut sista chansen om du vill vara med och tävla om smaksatt råsocker och härliga bärpulver. I morgon bitti drar jag slumpmässigt vinnarna och publicerar resultatet av utlottningen.










2 kommentarer:

  1. Kakan låter väldigt god och nyttigt är bra :) Ha en fin lördag.

    SvaraRadera
  2. Tack Katarina! Visst är det bra när det nyttiga och goda kan kombineras! Ha en fortsatt fin helg!

    SvaraRadera