fredag 21 september 2012

Mörkt glutenfritt formbröd - ännu en variation




Såg ni på Hela Sverige Bakar på TV igår kväll? Det gjorde jag, väl inlindad i en pläd och med en kopp te och plommonkaka (recept kommer på söndag) som sällskap. Hade ni klarat att sno ihop en snofsig prinsesstårta på två timmar och med en massa TV-folk rännande runtomkring? Det hade inte jag! Nog kan jag få till en prinsesstårta om det kniper, men knappast under de förutsättningarna. Respect!

Här hemma blev det också brödbak, men av betydligt rejälare och rustikare slag. Som så ofta blev det enligt det här konceptet. Följ den beskrivningen så är du i hamn. Och kom ihåg att degen är jättekladdig, så förfäras inte om du tycker det verkar kletigt. Det blir bra i slutändan. Klicka ned degen i formen, och släta till ytan med lätt oljade fingrar så att du får ett jämnt bröd.

Den här gången hade jag de här ingredienserna i brödet. Supernyttigt! Hampan är full av goda fettsyror bl a, så det här brödet är riktigt Omegapimpat. Eftersom hampa kan kännas lite bittert i smaken balanserade jag det med de söta dadlarna och lite extra honung.

50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten, knappt fingervarmt
1/4 dl pumpakärnolja - hampaolja, kokosolja, mandelolja, avocadoolja eller rapsolja går också bra
2 msk flytande honung
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl skalade hampafrön
2 msk nyponmjöl
½ dl chiamjöl
½ dl Fibrex
8 färska, urkärnade och finstrimlade dadlar
2 dl mörkt bovetemjöl
2 dl hampamjöl
4 dl rårismjöl
1 msk malda psylliumfröskal/husk
1½ tsk salt

Bild på mjölsorter hittar du här.
Lycka till med brödbaket!

2 kommentarer:

  1. Jättegott! Ska baka nu mycket bröd och frysa in! Dotterns kompisar tycker om glutenfria brödet också, då gäller det att ha mycket till deras mysiga gemensamma mellanmål efter skolan! :)
    Ha en fin lördag!
    Kram
    P.S.
    Har bakat en kladdkaka, inspirerad av ditt recept! :)
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt, Lana! Så kul att jag kunnat inspirera dig! Önskar dig en fortsatt fin helg!

      Radera