lördag 22 september 2012

Bolognese på mitt sätt



Bolognese - köttfärssås/gryta från Bologna med andra ord - finns liksom de flesta andra klassiska och berömda recept i en massa olika varianter. Varenda italiensk husmor med självaktning har säkert sitt eget hemliga recept. Mina recept är inte ett dugg hemliga, så här kommer min variant av den mustiga och härliga köttfärssåsen, som smakar mums till nykokt pasta - vanlig eller glutenfri efter behov.

Det här är en jättesats, men lika bra att göra mycket när man ändå håller på. Köttfärssåsen är superbra att ha på lut i frysen, och kan - förutom till pasta - användas till att fylla crépes, göra en moussaka, eller kanske fylla i paprikor eller squash och gratinera i ugnen.

Hoppar du över rotsellerin och använder ex vis shiratakenudlar så passar bolognesen även LCHF-utövare.

Så här gör du min bolognese. Ha en härlig lördag go´vänner!

1 kg grovmalen, ren nötfärs - gärna Krav om du har möjlighet
350 g rotselleri
2 stora lökar, ca 200 g
4 stora vitlöksklyftor
1 paket bacon - eller ännu hellre pancetta om du får tag i det
1 dl osötad tomatpuré
1 burk körsbärstomater, 400 g - helst Mutti
1 tetra krossade tomater, 370 g - helst Mutti
2 dl vatten
2 dl rödvin
1 dl mörk oxfond
2 msk Toscana Mix från The Spice Tree - eller annan valfri örtkryddblandning
ev salt och svartpeppar från kvarn
olivolja till stekning

Till servering: färskriven parmesan
Skala och grovriv sellerin, skala och finhacka lök och vitlök. Tärna baconet fint.
Fräs köttfärs, bacon och grönsaker smuligt i rikligt med olivolja, i olika omgångar. Det är inte så noga i vilken ordning du gör det, eftersom alltsammans läggs över i en större gryta vartefter.
Tillsätt tomatpuré, körsbärstomater, krossade tomater, vatten, rödvin, fond och krydda, och låt puttra ihop på ganska svag värme under lock minst en timme, gärna en och en halv. Rör om då och då, och kolla att det verkligen kokar. Låt koka utan lock den sista kvarten, så att röran blir riktigt simmig.
Smaka av och tillsätt ev mer salt, peppar, fond eller krydda.
Servera till nykokt pasta med en driva parmesan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar