tisdag 25 september 2012

Dagens frukost - boveteflinggröt med chiafrön, pumpafrön och hampaolja

Den senaste tiden har det mest blivit lite olika grötar till frukost. Vädret inbjuder inte riktigt till kylslagna smoothies, det känns bra med varm gröt i magen som start på dagen. Som ni redan vet pytsar jag i allt möjligt i mina grötar för att variera näringsinnehållet. Den här morgonen blev gröten så här. Mums med egenkokt sylt av svarta och röda vinbär till! Till mackan använde jag det här brödet, som jag gjorde senast, och toppade med sallad, gurka och sardiner. En riktig Omega-frukost med andra ord! Mumma både för själen och knarrande leder.

½ dl boveteflingor - jag använde Spielbergers ekologiska, lite grövre flingor
1 msk chiafrön
1 3/4 dl vatten
1 msk pumpafrön
1 msk kallpressad hampaolja - kan bytas mot kallpressad kokosolja eller mandelolja
ev ½ msk bärpulver av något slag - kan uteslutas men vitaminpimpar gröten lite extra

valfri sylt/mos, valfri mjölk

Koka upp vattnet och vispa ned flingor och chiafrön. Koka på svag värme under lock 5 minuter.
Rör ned olja, pumpafrön och ev bärpulver och servera genast med den sylt och mjölk du valt.


2 kommentarer:

  1. Att äta bovetegröt har alltid varit vanligt i Ryssland. Man använder också bovete som tillbehör till kötträtter...
    Min dotter äöskar att äta bovetegröt till frukost, speciellt med lingonsylt! :)
    Prova att använda bovete i sallader! Jättegott!
    Ha en fin dag!
    kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att få veta lite mer om ditt hemlands vanor. Bovete i sallad har jag aldrig gjort, men det är klart att det borde gå. Det får jag ta och pröva! Till gröt, brödbak och pannkakor är det toppen!

      Radera