måndag 10 september 2012

Höstlig pumpa- och sötpotatissoppa med smak av curry, ingefära och kanel



Det verkar inte finnas någon återvändo! Hösten har drabbat oss! Förvisso tittar solen fram emellanåt, men luften är kylig, och att sätta sig i trädgården iförd shorts och sandaler och svalka sig med iskall gazpacho är det inte tal om! Nu handlar det om värmande höstsoppor för frusna själar och kroppar. Den här soppan t ex. Den är full av välgörande vitaminer, mineraler och antioxidanter, och innehåller dessutom många IFD-ingredienser som ska hjälpa till att hålla höstförkylningarna borta. Gör den du också, så är du rustad inför de bistra och snåla höstvindarna!

Det blir en rejäl sats av det här, men soppan är perfekt att frysa in och ha på lut till kulna kvällar. Den är helt vegan, men är kanske inte helt okej för LCHF-are eftersom den innehåller sötpotatis. Ni kanske kan byta den mot orange eller gul paprika i stället? Ni avgör själva hur mycket ni kan eller vill tulla på principerna.
Ha en skön vegetarisk måndag allihop!


1 - 1½ msk curry
3 msk kallpressad kokosolja
500 g skalad och tärnad muscatpumpa
500 g skalad och tärnad sötpotatis
1 gul lök - skalad och grovhackad
3 stora vitlöksklyftor - skalade och grovhackade
8 - 10 dl vatten
3 tärningar grönsaksfond - Fond du Chef t ex
2 stora kanelstänger
saft av en lime
1 msk färskpressad ingefärssaft
1 förpackning kokosgrädde, 250 ml
1 liten nypa muskot
ev en nypa extra kanel

Förbered grönsakerna. Skala och grovtärna pumpa och sötpotatis, och skala och grovhacka lök och vitlök. Allt ska ju mixas så det är inte så noga hur det ser ut.
Hetta upp oljan tillsammans med curryn (ta den mindre mängden om du inte gillar så mycket hetta) och fräs runt någon minut.
Lägg ned pumpa, sötpotatis lök och vitlök, och fräs runt under omrörning några minuter så det blir lätt rostat.
Häll på vatten (börja med den mindre mängden) och buljongtärningar, och lägg i kanelstängerna.
Låt småkoka under lock tills allt käns mjukt och mixvänligt. Tog ca en kvart för mig.
Fiska upp kanelstängerna.
Häll i limesaft, ingefärssaft (får du genom att finriva och pressa ur saften ur färsk ingefära) och kokosgrädde, och mixa soppan helt slät.
Späd ev med den resterande vattenmängden, och smaka av med en nypa muskot. Kanske vill du ha lite mer salt, curry eller lite extra kanel.
Ev kan du förstärka soppan med lite fräst svamp. Goda och nyttiga mackor till på fullkornsbröd, vanligt eller glutenfritt efter behov.













2 kommentarer:

  1. Pumpa är något som vi verkligen ska ta och ge oss på mycket mer denna hösten, så gott.

    Här nere har vi haft rena högsommarvärmen idag, men det kändes som att det var sista sucken nu inför hösten. Dags att plocka undan badkläderna...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Låter som en god idè, både med pumpa och badkläder! Här har det också varit - kanske inte högsommarvärme, men helt OK. Man får passa på och njuta när det beger sig!

      Radera