tisdag 18 januari 2011

Hallonsylt med sommarsmak


Jag drabbades av akut sommarlängtan häromsistens. Tänk dig sol, värme, doftande pioner, bara fötter med röda sommarnaglar, och hemgjord vaniljglass med alldeles nykokt hallonsylt, fortfarande lite ljummen!! Men åh så långt det känns till sommaren och färska  svenska bär. Visserligen finns det små askar med färska hallon att köpa i vissa butiker, men de är sanslöst dyra, och det känns som slöseri att koka sylt på dem. Vilken tur att det finns butiker med innehållsrika och välfyllda frysdiskar! Ett vanligt storpack hallon förvandlades snabbt till nykokt sylt. Smaskens till glass eller nygräddade pannkakor, eller varför inte en nyttig hirspudding som avslutning på en lättare soppmiddag. Recept på den kommer i morgon. Av den här satsen blev det en bräddfull "honungsburk". Och så lite extra att slicka ur kastrullen, vilket jag gjorde väldigt noggrant. Jag tror nästan att solen tittade fram!

1 förpackning frysta, osockrade hallon, 500 g
1 vaniljstång
8 kardemummakapslar
2½ dl syltsocker

Tina bären nätt och jämnt. Snitta och skrapa ur vaniljstången, och krossa kardemummakapslarna lätt.
Ta bort lösa skaldelar.
Lägg alltsammans tillsammans med syltsockret i en kastrull, koka upp, och koka kraftigt ca 3 minuter så att allt socker smälter.
Häll upp på en väl rengjord, varm och steriliserad burk om du ska spara den någon längre tid, men jag tror att den ganska snabbt går åt. Vaniljstången kan vara kvar i burken. Förvara sylten i kylskåp.
2 kommentarer:

  1. Är det saffranspannkaka jag skymtar där under sylten och grädden?! Det är ju så otroligt gott!
    Laila

    SvaraRadera
  2. Hej Laila! Håller med, saffranspannkaka är verkligen gott! Det här är dock hirspudding, men den kan förstås förstärkas med saffran den också om man har lust. Ha det bra!

    SvaraRadera