söndag 5 februari 2012

Tiramisu med vit choklad och Limoncello - glutenfri vid behov



Egentligen vet jag inte vad som krävs av en efterrätt för att den ska få kallas Tiramisu. Det är en klassisk, italiensk efterrätt, och det finns en mängd olika varianter på den. Varje italiensk husmor med självaktning har nog sitt eget recept, men den innehåller oftast de lätta, torra savoiardikexen (kan också göras på sockerkaka), och ofta är de smaksatta med en blandning av kaffe och amaretto, marsalavin eller annan likör. Själva namnet betyder "dra upp mig" eller "pigga upp mig" på italienska.

När jag tittade in hos mysiga bloggarna Anki och Håkan på Mårtenssons Kök och upptäckte deras frestande Passionsfruktstiramisu insåg jag att det var alldeles för länge sedan jag själv gjorde Tiramisu! Hur jag gjorde då minns jag inte riktigt, men jag vet att jag gjorde den på Limoncello. Så här blev den i alla fall i den nya tappningen. Och om kriteriet för att få kallas Tiramisu är att den innehåller savoiardikex och att den piggar upp livsandarna - ja då uppfyller den definitivt måttet!

Tyvärr är Tiramisun inte mjölkfri eftersom den innehåller Mascarpone, men jag föreställer mig att det går att göra den på Sour Supreme av soja (de förpackningarna är på 225 g) i stället för Mascarpone, och med mjölkfri vit choklad. Jag ska faktiskt pröva det någon gång. Vill du inte använda alkohol kan du i stället koka en simmig lag på pressad citron, lite vatten och lite socker, och använda i stället för Limoncellon.


12 - 14 savoiardikex - jag tog förstås glutenfria, men har du inte allergibekymmer tar du vanliga
3/4 - 1 dl Limoncello
3 äggulor 
1 äggvita
1 msk kokosblomssocker
1 förpackning Mascarpone, 250 g
100 g vit choklad
rivet skal av en ekologisk citron

Garnering: riven mörk choklad med citronsmak, eller siktad kakao
Till servering: valfria färska bär

Smält den vita chokladen i vattenbad och låt svalna till rumstemperatur.
Vispa äggvitan hårt i en torr, ren bunke.
Vispa äggulorna pösiga med kokossockret i en annan bunke.
Vispa också i den smälta chokladen och Mascarponen. Tillsätt det rivna citronskalet, och rör allt till en slät smet.
Lägg hälften av kexen i en form. Droppa över hälften av Limoncellon - lite i taget så kexen får chans att suga upp den - och bred över hälften av Mascarponekrämen.
Lägg försiktigt på resterande kex, och droppa Limoncellon som är kvar över kexen, försiktigt och lite i taget.
Bred slutligen på krämen som är kvar, och riv över choklad eller sikta över kakao.
Täck över, och ställ riktigt kallt minst några timmar, gärna tills nästa dag, så att den hinner "sätta sig". Då blir den allra bäst.
Servera gärna med färska bär, t ex hallon eller jordgubbar som är gott till.











10 kommentarer:

  1. Oj så gott! Jag har aldrig testat att göra en egen tiramisu då jag är rädd för att misslyckas. Det tillhör mina favoritefterrätter så jag borde ju faktiskt göra ett försök:)
    Ha en skön vecka! Mvh Ann-Sofi

    SvaraRadera
  2. Mm vilken lyx! Den bästa efterätten :-)

    SvaraRadera
  3. Mmm.. vad gott det ser ut! :)
    Det är Maj-Britt som skriver, lärare i italienska. Din gamla grupp har ett förslag om att börja träffas igen men har inte lyckats kontakta dig. Kontakta mig om du är intresserad!

    SvaraRadera
  4. Tiramisu är toppen, både i den här och i sin "vanliga" tappning! Håller med dig, Tess om att det är en av de bästa efterrätter man kan få. Inte svår att göra heller, så nog ska du våga dig på det, Ann-Sofi! Du kan inte misslyckas! Jättekul att du tittade in på bloggen, Maj-Britt, du är ju expert på Tiramisu dessutom! Har skrivit ett mail till dig. Ha det gott allihop!

    SvaraRadera
  5. Åh den var så god, så god, så gooooooood! Lyckliga jag som prickade in den :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst var den!! Ja, det gäller att pricka in rätt dag för föräldrabesök. Fast å andra sidan, när jag vet att du ska komma så smörar jag nog lite extra!

      Radera
  6. Ska göra tiramisu i morgon. Den här låter god men jag har Baileys hemma så jag tänkte använda den och byta ut kaffet mot choklad eftersom jag inte gillar kaffe. Din variant låter ljuvligt god!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går naturligtvis hur bra som helst med Baileys - eller annan likör. Själv är jag försiktig med Baileys eftersom den är gjord på whiskey och kan innehålla gluten, men har man inga bekymmer i den vägen är det ju fritt fram. Min variant med citron blir i mitt tycke väldigt frisk och god i smaken, så testa gärna vid något tillfälle.

      Radera
  7. Hej!
    Din variant på Tiramisu låter jättegod! Jag undrar hur många personer receptet är beräknat till? Jag tänkte kolla om detta kan vara ett bra alternativ till dessert för ca 50 personer. Hur lång tid i förväg kan man göra den utan att den tappar i smak eller kvalitet? Kan den frysas in och bli lika god vid servering ändå? Tacksam för svar!
    Hälsningar Pia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Pia! Vad roligt att min tiramisu frestar dig! Den var faktiskt riktigt, riktigt lyckad. Det här receptet räcker till minst 4, snarare 6 personer, kanske t o m 8 - beroende på hur mycket annat som ätits innan, och om det ev serveras ytterligare något i dessertväg till. Jag skulle inte rekommendera att frysa den, då tror jag den riskerar att bli "geggig". Dagen innan kan du absolut göra den, och står den riktigt kallt kan den säkert hålla sig ytterligare någon dag, men inte gärna så mycket längre. Lycka till! Hoppas det blir ett riktigt trevligt kalas!

      Radera