tisdag 9 februari 2016

Glutenfria semmelmuffins med vanilj - och kardemummagrädde



Idag är det fettisdagen gott folk - den dag som föregår askonsdagen, som i sin tur inleder den fasteperiod som pågår tills det så småningom är dags att fira påsk. Äntligen!! Jaja, jag vet att de flesta av er har tjuvstartat och redan har ätit semlor så grädden yr runt munnen, men här har vi en som håller på traditionerna! Ingen semla förrän det är fettisdag! Ni får naturligtvis göra precis som ni vill, men personligen tycker jag att det lite förlorar sin tjusning när det som är speciellt för olika högtider äts året runt. Jag tror på längtan! Jag tror t o m att man mår bra av att längta emellanåt. Det blir alldeles extra gott att sätta tänderna i den där semlan när fettisdagen äntligen infinner sig.

Hursomhelst tänkte jag idag bjuda er på en semmelmuffins i stället för vanliga semlor. Glutenfri förstås och med mandel i smeten. Med kardemummagrädde till blir det nästan som en vanlig semla. Snudd på bättre faktiskt. Jag kan bara konstatera att min "semla" gjorde succé! Ni som föredrar en vanlig semla hittar ett recept här.

Jag använde rundbottnade små muffinsformar i aluminium till mina muffins. På det sättet blev det fin rund form på muffinsen när jag vände dem uppochned.

2 stora ägg
3/4 dl ljust rårörssocker
25 g smör
½ dl grädde
3 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk husk

vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker och nystött kardemumma
lite florsocker
gärna färska blåbär eller andra färska bär som komplement

Smält smöret och häll i grädden. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa ägg och socker ljust och pösigt och häll ned smör- och gräddblandningen. Rör om.
Blanda mandelmjöl med husk och bakpulver och blanda ned i smeten. Blanda om väl men försiktigt.
Fyll 6 väl smorda muffinsformar med smet till ungefär hälften.
Grädda i knappt 200 grader ca en kvart. Passa och känn med provsticka så de inte blir övergräddade.
Stjälp upp och låt muffinsen svalna.
Vänd upp och ned på dem och skär av ett lock.
Fördela vispad grädde smaksatt med vaniljsocker och nystött kardemumma på muffinsen, lägg på locket och dofta lite florsocker över. Hugg in och njut!!













4 kommentarer:

  1. Så fina. Jag har gjort fastlagsvåfflor och -pannkakor. Semla heter fastlagsbulle i Finland :)
    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Katarina! De blev verkligen goda, så jag kan varmt rekommendera dem som variation till vanliga semlor. Fastlagsbulle säger vi nog i Sverige också - i alla fall vi som är lite äldre. Kram till dig också!!

      Radera
  2. De såg goda ut! Mums! Så bra med dina bildanvisningar hur du gjort. Denna gången kunde jag inte alls se framför mig vad du menade för sorts formar.. Nu klarnade det! Jag får fuska en dag till och synda på fastan. Varit på resande fot idag så det blir semmelbak i morgon!//Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du inte värre synder på ditt samvete så tycker jag det verkar lugnt!!! Kul om du vill testa mina semmelmuffins. Berätta gärna vad du tycker om dem i så fall. Må så gott!

      Radera