måndag 8 februari 2016

Vänliga veckan - 70 år av vänlighetVet ni vad det är för dag i dag?? Jo, det är första dagen i Vänliga Veckan, och då är det nog läge för ett litet bonusinlägg igen! Vaddå vänliga veckan, kanske du tänker. Är inte alla veckor vänliga veckor? Är inte alla dagar vänliga dagar?? Tja, nog skulle vi väl alla önska att det vore så, men vi behöver inte höja blicken och se oss omkring särskilt länge förrän vi upptäcker att det långt ifrån är så. Det buffas och knuffas, det snäses och fräses och muttras och puttras, man tutar ilsket på varandra i trafiken, man skickar ovänliga kommentarer till varandra över nätet, man tränger sig före i köer, och man är missunnsam mot varandra i största allmänhet. För att inte tala om allt riktigt otäckt som händer, med våld, krig och övergrepp av olika slag! Ärligt talat, själv är man inte heller alltid som man skulle vilja vara. Åtminstone är inte jag det. Så nog behöver vi påminna oss emellanåt om det där med vänlighet, både du och jag. Vi kanske behöver en puff för att komma till skott med det där som vi tänkt men inte kommit oss för att göra. Nu har du chansen! Bjud på en överraskningsfika, ring ett telefonsamtal, skicka ett kort, erbjud dig att hjälpa till med något, ge någon en extra kram, le mot dem du möter! Vanlig självklar vardagsvänlighet egentligen!

I år fyller Vänliga Veckan - som initierades av Harry Lindqvist - 70 år, så det är väl värt att uppmärksamma lite extra. Du kan t ex anta en vänlighetsutmaning, eller hitta på ett alldeles eget sätt att vara extra vänlig mot någon. Här kan du ta del av en film och bl a se barns funderingar om vänlighet.

Ett annat sätt att visa vänlighet mot någon som bor lite längre bort är att ge en gåva till Läkarmissionen som genom sitt arbete förändrar livet för utsatta människor över hela världen. Om du stöder Läkarmissionen får du också den förträffliga tidningen Svenska Journalen som utkommer med 6 läsvärda nummer per år. Där kan du läsa intressanta reportage och artiklar och även se hur dina skänkta pengar kommer till användning och gör skillnad.

Här kan du läsa vad jag skrev om Vänliga Veckan förra året. Förutom att anta några vänlighetsutmaningar tänker jag även i år bjuda på några extra inlägg under veckan.

Var nu lite extra omtänksamma, vänliga och kärleksfulla mot varandra, och fundera gärna över vilka avtryck och livsspår du lämnar efter dig. Vi behöver alla varandra!

2 kommentarer: