onsdag 3 februari 2016

Lättgjorda vaniljdoftande kokoskakor - glutenfria och laktosfria



De här små godbitarna är hur lättgjorda som helst, och du svänger ihop dem på nolltid om det är tomt i kakförråden. Det är ett ganska klassiskt kokoskakerecept, men jag har mindre socker i mina kokoskakor, och har i stället förstärkt smaken med extra vanilj.

Kokos väcker lite extra varma känslor hos mig och påminner om mitt barndoms Kongo, där kokospalmerna växte i rader alldeles utanför huset. Jag kan ännu återkalla minnet av att få hjälp att forcera en färsk kokosnöt och sedan få knapra i sig det saftiga aromatiska kokosköttet. Så nu väntar nostalgitripp go´vänner!

100 g smör - vanligt eller laktosfritt
4 stora ägg
1½ dl råsocker
1 tsk flytande vaniljextrakt - eller 2 tsk vaniljsocker
400 g riven kokos - 2 påsar à 200 g

Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg, socker och vaniljextrakt pösigt och fluffigt och rör ned det avsvalnade smöret.
Vänd ned kokosflingorna och blanda om väl.
Låt stå och svälla en halvtimme i rumstemperatur och forma sedan små bollar på bakpappersklädd plåt. Tryck ihop dem lite så de håller ihop. Jag gjorde 45 kakor av den här satsen, men du kan göra kakorna både större och mindre.
Grädda i 175 grader till fin ljusbrun färg. För mig tog det ganska precis 15 minuter.
Dra över bakpappret på ett galler och låt kakorna svalna.
Vill du piffa lite extra kan du ringla lite smält choklad över kokoskakorna.











2 kommentarer: