lördag 20 februari 2016

Glutenfria fullkornsfrallor med teff enligt Nilla



Äras den som äras bör! Det här receptet på glutenfria och mjölkfria fullkornsfrallor med teff har jag snott nästan rakt av från Nilla som är kostrådgivare och kokboksförfattare, och som driver bloggen Nillas Kitchen. Jag var ju bara tvungen att testa receptet, dels eftersom det fått så mycket beröm på bloggen och på Instagram, dels eftersom jag precis som Nilla själv gillar teffmjöl, som jag länge använt både i glutenfria bakverk, i pannkakor, och i injeras, den speciella etiopiska nationalrättspannkakan. Jag kan bara konstatera att berömmet är berättigat. Frallorna blev jättegoda och kan varmt rekommenderas, så tack för det Nilla!

Jag har bara gjort några marginella ändringar i receptet. Dels jobbade jag ihop degen med hjälp av min assistent eftersom min svaga arm och axel inte klarar ballongvispande och rörande i någon större utsträckning, dels bytte jag ut vattnet mot vår egen äppelmust och slopade honungen eftersom en av döttrarna är allergisk mot det. Jag använde också både ljust och mörkt teffmjöl. Eftersom jag fått matchate på hjärnan bytte jag även ut lite av nyponmjölet mot malt matchatepulver. Här hittar du Nillas origonalrecept.

7,5 dl äppelmust - eller vatten
25 g jäst
2 msk rapsolja eller mandelolja

2,5 dl ljust teffmjöl
2,5 dl mörkt teffmjöl
2,5 dl glutenfria havregryn
½ dl linfrön - jag använde gula dito
3,5 msk husk
2 msk nyponmjöl - malt av hela nyponet
1 msk matchatepulver
1,5 tsk salt

Lös jästen i lite av äppelmusten och blanda därefter i resten av musten och olja.
Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varvtal. Har du till skillnad mot mig armkraft kan du vispa kraftigt med en stadig visp.
Se till att allt blandas väl och låt vila en kvart.
Forma 10 - 12 bullar med lite ljummet vatten eller en aning olja på händerna.
Låt jäsa dragfritt i rumstemperatur, övertäckta med bakduk - 1½ till 2 timmar.
Pensla med lite äppelmust och strö över lite linfrökross.
Grädda i ca 225 grader knappt 25 minuter. Ugnar är som bekant personligheter och ibland ganska egensinniga, så det gäller att lära känna sin egen ugn. Nästa gång jag bakar frallorna tänker jag pröva lite lägre värme och lite längre tid, för de blev en aning för mörka.
Låt svalna på galler, med eller utan bakduk över.

Ni missar väl inte att ni kan haka på mig på Instagram numera? Där heter jag kort och gott kjersticasteryd, och där delar jag med mig av fler mattips och även annat smått och gott från min lilla vrå av världen. Ha en fin lördag och en fortsatt härlig helg allihop!













4 kommentarer:

  1. Åh, jag gjorde också dessa och de blev jättegoda, smakade som rågbröd tycker jag! :) Ett annat jättegott bröd att testa är durrabullarna som du hittar på risentas hemsida, jättemumsiga blir dem, min favorit faktiskt! Det enda jag ändrat från det receptet är att jag tagit halva jästmängden.

    Jag har en fråga till dig! Varje gång jag bakar glutenfria bullar blir de jättebra, men så fort jag vill göra ett formbröd så sjunker det ihop direkt efter att det kommit ut ur ugnen :( jag vet verkligen inte varför, jag följer recepten, gräddar ordentligt och i ugnen jäser brödet upp fint men när jag tar ur den blir det en platt pannkaka :( Har du en aning om varför?

    Ha det bra! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för kommentaren Sara! Visst blir de här frallorna jättegoda, håller med om att de liknar rågbröd lite grann. Ska kolla ditt tips om durrabullar hos Risenta.
      Låter knepigt det där med formbröden. Följer du recept för just formbröd, eller gör du formbröd av recept för bullar? Det är min första undring. Om det säckar ihop tyder det ju på att brödet inte är riktigt genomgräddat, alternativt att degen är FÖR lös - även om glutenfria bröd ju ofta ska vara lösare än vanligt bröd. Själv brukar jag sätta in formbrödet i lite högre värme, ca 225 grader, och sedan genast sänka till 175 och grädda klart. Du kanske ska grädda lite längre helt enkelt, och lägga över ett bakplåtspapper om det skulle bli för mörkt på ovansidan. Sen är ugnar som sagt lite nyckfulla, och det gäller att lära känna sin egen ugn. Någon av er andra läsare kanske har andra tips till Sara. Hör av er i så fall. Lycka till, och hör gärna av dig igen! Må så gott!

      Radera
  2. Vi tvivlar inte en sekund på att bullarna är goda, och det där med att ha äppelmust i degen låter ju fantastiskt gott - det måste man väl kunna ha istället för degvätska i andra degar också?

    Kram på dej Kjersti och ha en finfin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äppelmust som degspad kan man ha i vilket bröd som helst. Det har jag ofta. Ett annat tips är att använda vattnet som man kokat grönsaker i som degspad. Bidrar med både smak och lite extra vitaminer och mineraler. Kram till er också, och önskar er detsamma!

      Radera