onsdag 23 december 2015

Havtornssill - lättlagat och fräscht sillalternativ på julbordet



Dan före dopparedagen kära ni! Så fort det har gått de senaste veckorna! Inte har jag hunnit med allt som jag tänkt göra, och det har kanske inte ni heller, men med den behändiga 5-minuterssillen kan man faktiskt snabbt fixa en god sillinläggning även om man är ute i senaste laget. Vilken otroligt fiffig uppfinning!! Ingen blötläggning behövs, det är bara att blanda ihop en lag och lägga i sillbitarna tillsammans med något annat gott. Om du gör den här sillen ikväll kan du ställa fram den på julbordet i morgon. Perfekt eller hur?? Hinner du inte det heller så finns det jättegod sill att köpa.

Eftersom jag har ganska mycket havtorn kvar i frysen fick det bli en sillinläggning med fräsch och syrlig havtornssmak. Om du inte tycker om havtornssmaken kan du i stället ta tranbär eller lingon.

1 förpackning 5-minuterssill - spara lagen
ca 1 - 1½ dl frysta havtorn
1 liten morot, ca 35 g
1 bit purjo, ca 40 g

1 dl sillag
3/4 dl fin äppelcidervinäger
1½ msk flytande ljus honung

Sila eventuellt lagen. Vispa ihop sillag, äppelcidervinäger och honung och rör tills honungen löst sig.
Klipp/skär sillen i bitar.
Tunnskiva purjo och morot.
Varva sill, havtorn (jag tog dem direkt från frysen utan att tina dem), purjo och morot i en burk och häll över lagen. Sätt in i kylen tills det är dags att lägga upp den goda sillen på julbordet.

Ha nu en fin och lugn dag och kväll och stressa inte ihjäl dig!! Jag har som sagt inte hunnit med riktigt det jag hade tänkt, men det blir bra ändå! Köttbullar har det blivit, sill likaså. Glutenfria saffransfruktskorpor, glutenfritt julbröd, "vanliga" tekakor, några olika sorters glutenfria småkakor, fudge och saffranstryfflar är också klara. Snart ska julskinkan sättas in i ugnen och långbakas, men laxen blir köpt i år, för gravning har inte hunnits inte med. Det kommer att bli jul ändå!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar