onsdag 16 december 2015

Glutenfri och mjölkfri pumpa- och morotskaka med havtorn - rena rama A-vitaminkakanDet är klart att man måste ha något gott på julens fikabord! Självklart! Det som inte är lika självklart är att det nödvändigtvis måste vara sockerstinna och kaloririka skapelser som gör att blodsockerhalten skjuter i höjden och gör en allmänt stissig. Den här kakan till exempel gör sig alldeles förträffligt på vilket fikabord som helst, och den är inte bara hur saftig och god som helst, den är nyttig också. Rena rama IFD-kakan faktiskt! Den orangegula färgen i både morötter, pumpa och havtorn signalerar att det finns massor av finfina karotenoider i kakan som sedan kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Är du lagd åt det kemiska hållet så kan du fördjupa dig mer här.

Så här gör du kakan, som smakar ungefär som något mittemellan morotskaka och mjuk pepparkaka. Ingredienslistan kan verka lång, men kakan är väldigt lättgjord.

100 g skalad och finriven morot
100 g skalad, urkärnad och finriven pumpa
60 g havtorn - frysta och lätt tinade
3/4 dl mandelolja
3 stora ägg - 198 g
½ dl flytande ljus honung
½ dl ljust rårörssocker
1 tsk vit balsamcrème eller vanlig vit balsamvinäger
75 g mandelmjöl - drygt 1½ dl
2 tsk husk
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
1 tsk ingefära
½ tsk malda pomeransskal
3 krm vaniljpulver

Skala och finriv morot och pumpa.
Mixa de nätt och jämnt tinade havtornen med mandelolja.
Vispa äggen med honung och socker till fluffigt skum och rör ned det rivna och mixade.
Blanda mjölet med husk, bakpulver, bikarbonat och kryddor och rör ned i smeten.
Låt stå och svälla 10 minuter och rör sedan om igen till en jämn smet. Mandelmjöl kan variera en del i konsistensen mellan olika märken. Om du tycker att smeten verkar alltför lös kan du tillsätta lite mer.
Häll i en väl smord springform och grädda längst ned i ugnen på 175 grader ca en halvtimme.

Förvara helst kakan i kylskåp. Då står den sig minst några dagar. Kan också frysas.

Garnera kakan som du vill, antingen med någon färskostglasyr à la morotskaka eller med florsocker. Själv gjorde jag ett tappert försök att göra ett fint mönster med kokosblomsflorsocker, men det lyckades inte så särskilt bra. Sockret smälte bort så fort jag tog bort mallen. Dessutom är varken vinterljuset, min piffådra eller min fotografiska förmåga särskilt lysande, så ni får ta det som det är helt enkelt! Kakan var hursomhelst riktigt god!! Servera den gärna med mjukrörd smetana (eller något mjölkfritt alternativ) och några extra havtorn.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar