fredag 4 september 2015

Glutenfritt surdegsbröd med pumpafrön och solrosfrön



Vet ni vad, jag har så smått fått pippi på att baka glutenfritt surdegsbröd. Det blir så himla gott! Det är förvisso inte ett bröd som man slänger ihop i ett nafs när andan faller på, det tar sina modiga timmar att baka, men i gengäld så får man ett riktigt härligt och tuggigt bröd med god smak och knaprig skorpa. Det är gott precis som det är, men passar också väldigt bra att rosta.

Som grund använde jag den surdeg som blev över efter förra baket. Jag spar hela tiden en "klutt" till nästa bakomgång. Du kan själv göra din surdegsgrund från scratch. Här hittar du den beskrivningen. Skulle du tycka det är jobbigt att göra egen glutenfri surdeg erbjuder faktiskt Isabel en surdegsgrund per kund om man beställer av hennes mjölmix.

Som hjälp för att få brödet jämnt och fint hade jag en oval bakring som jag köpt i en köksbutik. En onöda kanske, men onekligen ganska praktisk om man vill undvika att brödet jäser ut ohejdat åt alla håll och kanter. Ringen är ställbar och går att anpassa efter hur stort bröd man vill ha.

Jag har bakat det här brödet flera gånger nu, både med enbart surdeg och med tillsats av en aning jäst. Det går bra vilket som, men brödet blir kanske en aning högre med tillsats av den lilla mängden jäst, ca 10 g. Jag har också vid något tillfälle haft strimlade aprikoser i brödet tillsammans med solfrosfrön. Du som tål det kan i stället för solros- och pumpafrön ha i lättrostade valnötter eller hasselnötter. Men här är grundreceptet, och jag föredrar faktiskt den varianten.

ca 2 dl surdegsgrund
5 dl ljummet vatten, ca 35 grader
2 msk flytande honung
2 msk mandelolja
7 - 7½ dl Chrisbels mjölmix
1 tsk salt

½ dl pumpafrön
½ dl solrosfrön

Kom ihåg att ta ut surdegen ur kylen på morgonen så den hinner vakna till liv och komma igång till kvällen när det är dags att börja baka. Den är precis som jag - den måste väckas långsamt, snällt och varsamt för att bli på gott humör och kunna fungera!
Ljumma vattnet tillsammans med honung och olja.
Blanda ut surdegen i degvätskan så att den löser sig helt. Om du använder extrajäst så lös den nu i degvätskan.
Blanda 7 deciliter av mjölet med salt och tillsätt lite i taget medan maskinen kör på lågt varv. Arbeta väl, ca 10 minuter. Det blir en ganska fast deg. Täck över bakbunken med handduk och låt jäsa över natt. Min deg jäste nu senast ungefär 14 timmar.

På morgonen jobbar du ihop degen igen i maskinen och låter den arbeta några minuter. Ta undan "en klutt" surdeg till nästa bak och sätt in den i kylen, övertäckt men med möjlighet att andas.
Tillsätt pumpafrön och solrosfrön till den resterande degen och jobba in dem väl i degen.
Degen är knådvänlig och lättarbetad, så du kan ta upp den med eventuellt lite mjöl till, och forma till ett ovalt bröd, som du sedan lägger i den smorda bakringen, som du i sin tur ställer på bakpapprad plåt.
Skåra brödet med vass kniv och dofta över lite mjölmix eller rismjöl.
Täck över med handduk och låt jäsa ytterligare 3 - 4 timmar. Det höjer sig ytterligare i ugnen.
Sätt in på 225 grader och grädda 15 minuter. Ta försiktigt bort ringen, sänk värmen till 200, och grädda ytterligare 45 minuter.
Stäng av ugnen men låt brödet stå kvar på eftervärmen tills ugnen svalnat.
Svep in i handdukar och låt svalna helt på galler.

En skiva nybakat glutenfritt surdegsbröd med ost och en driva havtornsmarmelad från
CC.s havtornsdelikatesser, det är ren och skär njutning gott folk!










4 kommentarer:

  1. Hej! Ditt bröd ser helsmaskigt och vackert ut!! Jag ska prova baka efter ditt recept men med min egen surdegsgrund.
    I vilken köksbutik köpte du din ovala bakring, det verkar ju vara ett toppenredskap! :)
    Hälsningar från Anna i Umeå

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna! Vad glad jag blir över att du vill pröva att baka brödet!! Det är verkligen gott, och jag har gjort det en massa gånger. Väldigt gott att rosta lite lätt. Det går säkert bra med din egen surdegsgrund också, kan inte tänka mig annat. Formen är väldigt fiffig. jag köpte den i en köksbutik i Stockholm som heter Lagamati, http://www.lagamati.se/. Borde ju finnas i andra käksbutiker också, annars kanske man kan beställa hem. Lycka till, och hör gärna av dig igen och berätta hur ditt bröd blev!

      Radera
    2. Tack! Ska försöka få tag i en sån bakring :)
      Jag hör av mig när jag provat baka!
      Solhälsningar från Umeå

      Radera
    3. Gör det! Hoppas du hittar en bakring. Ha en fortsatt fin och solig dag! Här spöregnar det och solen känns väldigt långt borta!

      Radera