onsdag 30 september 2015

Snabbinlagd zucchini - gott tillbehör till det mestaDen här enkla och lättgjorda, inlagda zucchinin är ett gott tillbehör till det mesta. Oftast lägger man kanske in gurka, men har man späd och fin zucchini går det precis lika bra, eller till och med ännu bättre eftersom zucchini har lite mer smak än vanlig gurka.

Bra redskap i köket underlättar alltid, och en mandolin är ett sånt redskap. Min är vackert rödrosa och kommer från Kitchen Time, som är ett Uppsalabaserat nätföretag som säljer det mesta i köksutrustningsväg. Med mandolinen skivar du smidigt och enkelt frukt och grönsaker i jämna och fina skivor. Fyra olika inställningar gör att du kan välja hur tjocka skivor du vill ha. Men akta fingrarna! Inga småbarn i närheten för skärbladet är sylvasst!

Så här gör du den inlagda zucchinin, som vi premiäråt till goda och smakrika köttfärsbiffar häromdagen. Men dem har jag inget recept på, för de blev den här gången av höftvarianten. Men du hittar flera goda biffar under den här fliken. Zucchinin passar också bra till vegobiffar eller grytor av olika slag.

1 liten, späd och fin zucchini - gärna Krav om du har möjlighet
2 msk olivolja med citron
1 msk vatten
1 msk vit balsamcrème - eller vanlig vit balsamico
½ msk flytande honung
en nypa flingsalt
1 tsk pestokrydda med ramslök - från Zmaka
1 - 2 msk klippt eller finhackad persilja

Skiva zucchinin riktigt tunt.
Blanda ihop olja, vatten, balsamcrème, honung, salt och pestokrydda i en bunke och vänd ned zucchinin. Blanda om väl så det kommer åt vätska runtom, överallt.
Sätt in i kylen några timmar.
Blanda sist i rikligt med hackad persilja. Klart!
Zucchinin står sig några dagar i kylen.

Om du inte har pestokrydda i ditt skafferi kan du ta någon annan krydda, exempelvis italiensk salladskrydda eller något liknande.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar