När det är sommar och det går att få tag på fina, smakrika svenska tomater gör jag gärna tomatsoppor av olika slag. Den här fick lite touch av Indien med hjälp av ett indiskt lantbuljongpulver från Renée Voltaire. Själva soppan är helt vegan, och om den fortsätter att vara det beror helt och hållet på vad du serverar till soppan.
ca 650 g skållade och flådda tomater
4 stora vitlöksklyftor
1 liten tetra krossade tomater, 190 g
3 msk osötad tomatpuré
7 - 8 dl vatten
1½ msk lantbuljongpulver original - Renée Voltaire
1 msk lantbuljongpulver Bombay - Renée Voltaire
lite kokossocker - kanske en tesked
lite balsamvinäger - kanske ½ matsked
eventuellt lite extra salt
Grovhacka de flådda tomaterna och skala vitlöken.
Lägg i en gryta tillsammans med krossade tomater, tomatpuré, vatten och de båda buljongpulvren.
Låt småkoka 8 - 10 minuter under lock.
Mixa soppan slät och smaka av med kokossocker, balsamvinäger och kanske lite mer salt.
Gott i soppan är en klick mjukrörd smetana eller crème fraiche smaksatt med någon god kryddblandning - eventuellt av någon alternativ mjölkfri sort.
Äter du soppan som middag passar ett gott lite grövre bröd till, och serverar du den som förrätt passar det med en liten mindre portion och med en brödpinne till. Och är det tropisk värme och stekande sol som det varit den senaste tiden och som det utlovats bli även idag så är soppan god riktigt kall med några isbitar i.
Fler förslag på tomatsoppor hittar du här, här och här. En rostad variant med både tomater och paprika hittar du här och ytterligare en variant med fileade tomater på burk och grillad paprika på glasburk hittar du här.
Ha en härlig Köttfri måndag allihop!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar