Häromsistens var vi bortresta några dagar, och eftersom jag inte ville att det som fanns i kylskåpet - en liten bit kassler, en halv zucchini, lite smetana, en ostkant och en boll mozarella där datum precis hade gått ut - skulle förfaras gjorde jag en liten rensning, som resulterade i den här riktigt goda pajen. Den räcker till minst fyra personer.
Jag använde laktosfria alternativ både av smör och mozarella, och osten och smetanan är också laktosfria. Har du inga bekymmer med laktos använder du förstås vanligt smör och vanlig mozarella. Just den här pajen är lite knepig att göra helt mjölkfri, men själva pajskalet kan du använda om du byter till mjölkfritt margarin eller kokosolja och sedan fyller med de favoriter du tål. Och vill du göra en vegetarisk variant hoppar du bara över kasslern och tar mer av grönsakerna.
Pajskalet är riktigt bra och lätthanterligt, och jag har använt det till flera olika slags pajer. Så här gör du om du vill följa mitt recept.
Jag använde laktosfria alternativ både av smör och mozarella, och osten och smetanan är också laktosfria. Har du inga bekymmer med laktos använder du förstås vanligt smör och vanlig mozarella. Just den här pajen är lite knepig att göra helt mjölkfri, men själva pajskalet kan du använda om du byter till mjölkfritt margarin eller kokosolja och sedan fyller med de favoriter du tål. Och vill du göra en vegetarisk variant hoppar du bara över kasslern och tar mer av grönsakerna.
Pajskalet är riktigt bra och lätthanterligt, och jag har använt det till flera olika slags pajer. Så här gör du om du vill följa mitt recept.
1½ dl bovetemjöl
1 dl vitt chiamjöl
2 krm salt
1 tsk xantangummi (läs mer här)
75 g smör
1 ägg
2 msk iskallt vatten
ostskivor, ca 75 g
2 färska knipplökar, en gul och en röd
3 vitlöksklyftor
½ zucchini, ca 170 g
ca 125 g kassler eller rökt skinka
3 stora ägg
1 boll mozarella, 125 g
1 dl smetana
1 - 2 tsk valfri kryddblandning - jag använde en italiensk från Krusmyntagården
lite olivolja till stekning
Mixa ihop pajdegen, tryck ut i en smord pajform, och ställ kallt i kylskåpet ca en timme.
Nagga och förgrädda pajskalet 10 minuter i 200 grader. Ta ut och täck botten med tunna ostskivor.
Strimla lök och zucchini fint, skala och flisa vitlöken. Låt alltsammans mjukna i lite olivolja, ungefär
5 - 10 minuter. Det ska inte bli brynt. Verkar det för torrt så tillsätt någon matsked vatten.
5 - 10 minuter. Det ska inte bli brynt. Verkar det för torrt så tillsätt någon matsked vatten.
Mixa kasslern/skinkan.
Fördela lökblandningen i botten på pajskalet, kvarna över lite salt och peppar, och strö över kasslern.
Mixa ihop ägg, mozarella, smetana och kryddblandning och häll över.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar