måndag 9 juni 2014

Vegetarisk zucchinigratäng med morots- och linsröra



Att äta vegetariskt är bra både för hälsan, mijön och plånboken. Dessutom är det gott! Pröva den här smakrika gratängen med zucchini och lins- och morotsröra, och med extra smaksättning av halloumi och parmesan, och se om du inte håller med mig. Som vanligt blir det extra gott med ekologiska grönsaker och Kravingredienser. Tomaterna jag använde denna gång är ekologiska från Italien, tomatpurén är ICA:s egen ekologiska, linserna kommer från Kung Markatta, rapsoljan är odlad i Mälardalen (Nyborgs), och buljongpulvret kommer från Renée Voltaire.

Ha nu en härlig och smaklig Köttfri måndag allihop! Våga testa gratängen, för den är mycket, mycket godare än den ser ut att vara på bild!

2 ganska stora zucchini, ca 800 g

500 g morötter - färdigskalad vikt
1 inte alltför stor gul lök
3 stora vitlöksklyftor
1 burk hela tomater, 400 g
1 dl vatten
½ dl röda linser
½ dl tomatpuré
½ msk lantbuljongpulver
1 tsk milt paprikapulver
vitlökssalt från kvarn

250 g halloumi, scamorza eller fast mozarella
1 burk smetana
50 g färskriven parmesan
rapsolja till stekning

Dela zucchinin på mitten och skär långa skivor, ca ½ centimeter tjocka. Lägg på bakpapprad plåt och förbaka i ugnen på 225 grader ca 10 minuter. Vänd eventuellt efter halva tiden.
Riv morötterna lite halvgrovt, skala och hacka lök och vitlök.
Fräs alltsammans under omrörning i rapsolja.
Tillsätt tomaterna. Skölj ur burken med vattnet och tillsätt det, liksom linser, tomatpuré, buljongpulver, paprikapulver och salt. Låt puttra ihop under lock på medelvärme ca en kvart. Röran ska bli ganska fast.
Skär halloumin i tunna skivor.
Riv parmesan och blanda med smetana. Smaksätt med lite salt.
Sätt nu igång och varva i en oljad ugnsform.
Först zucchini, därefter hälften av morots/linsröran, hälften av halloumiskivorna och knappt hälften av parmesanröran. Därefter ytterligare ett varv av alltsammans. Försök att breda ut parmesanröran jämnt över hela gratängen.
In i ugnen på 200 grader ca 20 - 25 minuter.
Låt gratängen stadga sig minst 5 minuter och servera den sedan med en god sallad.











2 kommentarer:

  1. Åh, det här såg så gott ut! En maträtt helt i min smak. Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du gillar receptet Katarina! Kram!

      Radera