onsdag 25 juni 2014

Glutenfria teffmjölspannkakor med grädde och färska bär



På midsommarafton bjöds det förstärkt frukost härhemma på morgonen innan de yngre drog vidare på egna äventyr. Då åt vi - förutom bl a kokosjordgubbssmoothie och nygjord mysli - även de här pannkakorna. Eftersom frukosten skulle begås redan vid 9-tiden gjorde jag faktiskt smeten redan kvällen innan för att vinna tid. Den fick alltså stå och svälla över natt, och sedan tog jag ut den i rumstemperatur en dryg halvtimme innan jag skulle sätta igång och grädda. 10 pannkakor blev det, och tänk, inte en endaste en blev kvaddad!

Jag har gärna risproteinpulver eller havreproteinpulver i mina glutenfria pannkakor för att ge lite extra stadga, men det kan bytas mot något annat proteinpulver. Om du ska servera eller fylla pannkakorna med något salt hoppar du bara över vaniljpulvret.

1½ dl ljust teffmjöl
2 msk risproteinpulver (köper jag på Life)
1 krm salt
1 krm vaniljpulver
4 dl valfri mjölk - vanlig, laktosfri eller av någon alternativ, mjölkfri sort
3 stora ekologiska ägg

kokosolja till stekning

Blanda ihop mjöl, proteinpulver, salt och vaniljpulver i en bunke och vispa ned hälften av mjölken.
Tillsätt äggen vispa kraftigt, och tillsätt resterande mjölk. Vispa till en slät och klumpfri smet.
Låt svälla minst en halvtimme i rumstemperatur - eller i kyl över natt.
Grädda i kokosolja på medelvärme, lite drygt ½ dl smet till varje pannkaka. Vispa om ordentligt i smeten mellan varje pannkaka .

Servera pannkakorna nygräddade med vispad grädde, smetana, kokosgrädde, sylt, kompott eller färska bär av allehanda slag. Den som vill slå på stort kan ringla lite flytande honung eller ljus agavesirap över också.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar