fredag 18 april 2014

Parmesanbakad lax i ugn med dillmarinerade räkor



Idag är det Långfredag, och då ska det enligt gammal tradition bjudas på fisk. Jag tänkte locka med ett bra recept på ännu en bufférätt - en italienskinspirerad laxfilé som bakas i ugnen med parmesan och som sedan dekoreras med smakrika, dillmarinerade räkor. Ja, jag vet, det blir ett dilemma igen det här med räkor. Tänk på att köpa såna som är "godkända". Annars får du hitta på något annat. Jag tänker mig att det funkar utmärkt även med kräftstjärtar exempelvis. Laxen kan serveras både varm och kall med en grön sås till. Jag gjorde min sås lite på en höft den här gången, men någon av de här såserna passar också.

1, 4 kg urbenad laxfilé
½ dl fin och mild olivolja
rivet skal och saft av en stor och saftig limefrukt - ca 1/4 dl saft
2 tsk örtsalt med ramslök - Renée Voltaire
ca 35 - 40 g färskriven och långlagrad parmesan - pecorino går också bra

250 - 300 g skalade räkor
3 msk mild olivolja av jungfrukvalitet
skalriv och saft av den andra halvan limefrukt
1 tsk italiensk salladskrydda
1 knippe dill

Börja gärna med räkorna, som gärna kan få marinera i kylen några timmar eller över natt.
Vispa ihop olja, lime, krydda och lite finhackad dill (spara resten till garnering) och lägg ned räkorna. Vänd runt så det kommer åt överallt och ställ kallt och övertäckt i kylen.

Lägg laxen på ett oljat folieark. Skinnet ska vara kvar, men se till att alla ben är borttagna och torka av filéen ordentligt.
Vispa ihop olja, skalriv och saft av lime, örtsalt och riven parmesan och fördela över laxfiléerna.
Sätt in i ugnen på 120 graders ugnsvärme och baka till en innertemperatur av 52 grader. Ös gärna några gånger under tiden. Ta ut laxen och låt den svalna.
Lägg upp på fat och lägg på räkorna. Servera med grön sås.

Jag önskar er alla en riktigt välsignad Långfredag!

8 kommentarer:

  1. Den här ska jag prova. Verkar god, även om det finns en risk att den verkar nyttig. Glad Påsk!
    Sverker och hans husse.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att du vill prova laxen Sverker! Hoppas husse får smaka också. Och du, kika in i morgon så hittar du nåt som är LITE mindre nyttigt. En riktigt GLAD PÅSK önskar jag er båda! Hälsa till Agnes också!

      Radera
  2. Hej Kjersti!
    Önskar dig en glad påsk!
    /AnnaCarin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack AnnaCarin! Detsamma till dig! Önskar dig och familjen en riktigt härlig helg tillsammans!

      Radera
  3. Så gott det låter att ha de där marinerade räkorna till, det är en idé som vi absolut ska ta till oss.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Räkorna ger lite extra lyft åt laxen, så det tycker jag absolut ni ska pröva. Ha det gott!

      Radera
    2. Ojojoj, vilken smaskig middag vi just ätit! Några små förändringar blev det bara;)
      Tack för maten,
      kramar.

      Radera
    3. Vad roligt! Tack själva! Ska bli kul att höra vilka förändringar ni gjorde. Kram!

      Radera