tisdag 8 april 2014

Jättegoda laxbiffar - glutenfria förstås



De här laxbiffarna kan jag verkligen rekommendera. De blev jättejättejättegoda. Genom att vispa äggvitorna blir laxsmeten porösare och biffarna fluffigare i konsistensen än de annars brukar bli.

Den goda örtkryddeblandningen som jag använde i biffarna köpte jag i somras på semester i Halland, men du kan välja vilken kryddblandning du vill. Tänk bara på att vara lite återhållsam med salt om den färdiga kryddblandningen redan innehåller salt.

Till biffarna åt vi - nej inte rödbetor även om det ser ut så - svarta morötter, sallad och en enkelt hopkommen sås med smetana, majonnäs, lite senap och krydda.. Att det blev just svarta morötter var mest för kul. De smakar precis som vanliga morötter.

Beroende på vilka tillbehör du väljer passar de här biffarna också er som väljer att äta enligt LCHF. Smaklig spis!

500 g renskuren, benfri laxfilé
100 g färskost med vitlök och örter - ½ ask
2 stora ägg - delade i gulor och vitor
1 stor vitlöksklyfta
en gnutta dijonsenap - kanske ½ tsk
2 tsk örtkrydda - den du ser på bild
salt från kvarn
vitpeppar från kvarn
olivolja eller rapsolja till stekning

Dela äggen i gulor och vitor, och vispa vitorna fluffiga men inte så hårt som till maräng. Du behöver inte vända skålen uppochned över huvudet som de gjorde i Sveriges Mästerkock tidigare under säsongen! Förresten, stort grattis Amir! Du verkar inte bara vara en duktig kock utan även en mysig och ödmjuk person.
Skär laxen i kuber och kör några varv i matberedaren/mixern.
Tillsätt färskost, gulor, pressad vitlöksklyfta, örtkrydda, salt och peppar och mixa till en slät smet.
Vänd försiktigt ned smeten i äggvitevispet och blanda om så det blir jämnt fördelat.
Hetta upp olja i en panna, och klicka ut smeten. Stek biffarna gyllenbruna några minuter på varje sida. Vänd biffarna några gånger under tiden.








4 kommentarer:

  1. Svarta morötter såg härligt ut. Planterade just lila morötter men får nog leta rätt på frön till svarta morötter också.
    Tusen tack för vinsten - verkligen fint.
    Kan man grilla mötter? Ja, visst kan man det vi ska pröva. . .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst är det lite kul med olikfärgade morötter. Lila låter häftigt. Jag har faktiskt aldrig grillat morötter, men nog bordet det gå!? Roligt att du gillade vinsten. Då hoppas jag den kommer till flitig användning vid grillen.

      Radera
  2. Ser sååå gott ut. Liknar våra fish cakes.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lena! Så kul att få en hälsning från Wales! Sommaren 1963 tillbringade jag en sommar i Roose på språkskola och var förstås också i Cardiff. Ett sååå vackert hörn av världen! Tyvärr har jag inte varit där sedan dess. kan tänka mig att biffarna liknar fish cakes. Har du något bra recept på lut så får du jättegärna höra av dig. Ha det så bra och välkommen åter till bloggen!

      Radera