torsdag 18 juli 2013

Tips på hur du på ett enkelt sätt näringsboostar din vanliga mat




Idag tänkte jag helt enkelt ge dig några tips på hur du på ett enkelt sätt näringsboostar din mat och förhöjer de hälsobringande effekterna. Det är inte alls krångligt, det handlar bara om att tänka till lite extra.

Chia - både hela frön och malda - är bland det mest näringsrika och nyttiga du kan hitta. Det innehåller framförallt massor med goda fettsyror, men även vitaminer och mineraler. Mald chia kan du ha i stället för ströbröd i dina köttbullar. Du kan blanda i några matskedar i potatisbullarna, omeletten eller morgongröten, och det är suveränt i matbrödet. De hela fröna passar bra i gröt och i matbröd, både mjukt och hårt. Toppen i olika rawfoodbollar!

Hampa - hela frön, skalade frön eller mjöl - är också ett superlivsmedel. De skalade fröna brukar jag pytsa i matbröd, gröt och potatisbullar, och även i smoothies. Någon deciliter hampamjöl i matbrödet höjer näringsvärdet, liksom lite hampaolja. Hampaproteinpulver passar bra i en smoothie.

Nässelpulver och olika gröna pulvermixer - ett superbra sätt att näringsboosta din mat. Pytsa i lite i matbrödet, i vegetariska biffar, i smoothies, i soppor och i plättar/pannkakor. Min favorit just nu är ett riktigt naggande nyttigt litet pulver gjort av torkade broccoli - och grönkålsgroddar. Ta någon tesked av pulvret och blanda i ditt örtsmör, så får du både extra smak och ett extra vitamin- och mineraltillskott på kuppen.

Morotspulver och rödbetspulver - kan du ha i smoothies, i vegetariska biffar, i soppor, i köttfärsrätter, i omeletter och i bakverk av olika slag.

Bärpulver av olika slag, hallon, jordgubbar, svarta vinbär, havtorn, nypon, blåbär, aronia, kråkbär, lingon och hjortron - fulla av vitaminer, mineraler, enzymer, och antioxidanter av allehanda slag. Bärpulver av bra kvalitet är verkligen en fantastisk möjlighet att få i sig extra supernäring. Blanda i kaksmet, i glasyrer (bärpulver + lite florsocker eller ännu hellre kokosflorsocker) att breda över den mjuka kakan, i smoothies, i efterrättspannkakor, i krämer och sylter, i glass och även i matbröd. Jag har nästan alltid i nyponpulver i mitt matbröd, och ofta även blåbärspulver, lingonpulver eller havtornspulver. Recept på egen blåbärssoppa utan några konstiga tillsatser hittar du här.

Vitlök - oj vad vitlök är nyttigt! Den är antibakteriell och motverkar virus och parasiter, den stärker immunförsvaret och sägs även kunna förebygga cancer. Den påstås också hålla mygg och fästingar borta, men det har jag sannerligen inte märkt så mycket av denna myggtäta sommar. Pressa alltså gärna i en extra vitlöksklyfta i köttbullssmeten, i omeletten och i potatisbullarna, i pastagratängen eller de vegetariska biffarna.  Det kommer att göra susen både för smaken och hälsan!

Kakao - i synnerhet den råa kakaon, har bland det högsta ORAC-värdesom uppmätts. Gör alltså gärna en härlig och mörk kladdkaka med rå kakao. Du kan också göra smoothies av kakao, en härlig varm dryck med rå kakao och nyttigt kokosblomssocker, rawfoodbollar, och varför inte chokladpannkakor. Jag brukar också göra matbröd med kakao i. De råa kakaonibsen kan du ha i mysli, eller göra råa chokladbollar av tillsammans med frukt.

Torkade bär och frukter - koncentrerad näring. Idag finns det hur mycket olika torkade bär och frukter som helst att köpa, både i affärer och på nätet. Försök om möjligt välja osötade varianter. En del brukar vara frystorkade, en del soltorkade eller torkade på annat sätt. Du kan hitta både nordiska bär som blåbär, körsbär, vinbär, aronia, kråkbär, hallon, jordgubbar, lingon och nypon, som mer exotiska varianter som gojibär, inkabär, mullbär m m. Sen har vi förstås äpplen, päron, plommon, dadlar, fikon, melon. Du kan blanda hejvilt i olika mysliblandningar, koka kräm, pytsa i matbrödet, göra nyttiga chokladbollar och mixa ned i mjuka kakor.

Ta hand om dig kära du! Det finns bara en av dig, och du är värd att må bra!

5 kommentarer:

  1. Kanonbra sammanfattning! :) Det är egentligen inte alls svårt att tillföra bra näring i sin mat!
    Ha en fin dag!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Tack för bra tips. Jag använder mig av en hel del av dessa i min mat. Ha en fin dag.

    SvaraRadera
  3. Så mycket gott du rekommenderar. Gillar chokladbollar så de rawfood med chia skulle jag definitivt tycka om! :)

    SvaraRadera
  4. Tack Katarina och Amy! Vet att ni båda redan är bra på att tänka "hälsosamt", men kul om jag kan bidra med något nytt. Rawfoodbollarna är väl värda att pröva, både goda och nyttiga. Ha en bra inledning på helgen båda två!

    SvaraRadera