onsdag 3 juli 2013

Powersmoothie med enzymer och klorofyll
Ett bekymmer med våra västerländska matvanor med alltmer processad och näringsfattig mat är att vi får i oss alldeles för lite enzymer. Om vi inte är raw-foodare förstås, då lider vi sannolikt ingen brist på enzymer!

Vad är då enzymer kanske du undrar? Jo, det är ämnen som behövs för att vi dels ska kunna tillgodogöra oss näringen i maten, dels bryta ned den. I saliven, i magsäcken och i tarmen har vi t ex olika slags enzymer som hjälper till att spjälka och bryta ned maten. Enzymer finns i den mat vi äter, i alla råvaror, men särskilt rikligt i färsk frukt och råa grönsaker, och extra rikligt i vissa frukter som ananas, papaya och kiwi. Tyvärr förstörs enzymerna lätt vid upphettning och tillagning, och därför är det så viktigt att dagligen få i sig en dos råkost av olika slag. Äter du enbart lagad och processad, enzymfattig mat kommer du med största sannolikhet få problem med hälsan på sikt, eftersom enzymerna är delaktiga i kroppens alla olika sinnrika processer. Har man dessutom i likhet med mig passerat bäst-föredatum är det extra viktigt att tillföra lite extra enzymer eftersom den egna enzymtillverkningen avtar med stigande ålder.

Man kan ha brist på vissa enzymer, som man då vid behov kan tillföra i tablettform. Är du t ex laktosintolerant har du brist på enzymet laktas, vars uppgift är att bryta ned mjölksocker, laktos. Genom att ta en tablett som innehåller laktas kan du ändå klara av att äta en viss mängd laktos utan att få problem med magen. Enzymer tillsätt för övrigt i allt möjligt, i tvättmedel för att ta bort fläckar, och i peelingkrämer för att göra huden slät och fin.

Här kan du läsa lite mer om enzymer och deras olika funktioner i kroppen.

För att nu komma till skott med själva SMOOTHIEN, är den en riktig enzym- och klorofyllbomb, och är alldeles förträfflig att börja dagen med. Den sätter nog fart på de flesta processer i kroppen! De båda näringspulvren kommer från Bättre Hälsa, och jag köpte dem på Lifeland i Stockholm. Det ena består av torkade groddar från broccoli och grönkål, och det andra av nypon, nässlor och svenska bär. Spenat och ruccola hämtade jag in från grönsakslandet.

Och du, passa på att enzymladda nu i sommar med färska bär, frukter och grönsaker av alla de slag! Hela du kommer att må sååå mycket bättre!

2½ - 3 dl valfri mjölk - gärna färsk sojamjölk
½ liten Kravavocado
½ msk näringspulver med nypon/nässla
1 tsk groddpulver broccoli/grönkål
1 tsk bärpulver av havtorn
en "näve" färsk spenat och ruccola, ca 15 g
lite pressad citron eller lime
ev lite sötning i form av flytande honung, agavesirap, yaconpulver eller vaniljpulver

Mixa ihop alltsammans till en slät smoothie. Häll upp i ett stort glas.

6 kommentarer:

 1. Låter som en riktigt god smoothie och när den innehåller så mycket bra blir man glad. Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Katarina! Ja smoothien innehåller massor med piggeliningredienser! Hoppas solen skiner på dig i Amsterdam, här har det varit växlande väder, men jag har mest suttit ute och latat mig idag med korsord och tidningar.

   Radera
 2. Gott med sådan smoothie! Ska nog göra en smoothie till mig imorgon! :)
  Ha en fin kväll!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det får du göra Lana! Samma till dig!

   Radera
 3. Bra vitaminbomb! Jag har blivit allt mer intresserad av raw food :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också, Marja, men som ett komplement till annat. Jag behöver varm och tillagad mat också. Men nog tror jag de flesta av oss skulle må bra av lite mer raw food!

   Radera