tisdag 16 juli 2013

Lat sommarlunch med matjessill, go`sås och färsk potatis




Gomorron på er! Här har ni mig igen, osminkad, ofönad och totalt ostajlad, men vid liv och hyfsad vigör efter min veckolånga bloggpaus. Och det är väl gott nog så! Har haft ett kollossallt välbehövligt uppehåll från allt vad dator och blogg heter och bara ägnat mig åt att UPPLEVA utan att dokumentera. Skulle nog behövas mer av den varan! Vart man sig i världen vänder går folk och knappar på mobilen och fotograferar, och har knappast tid, varken att äta eller titta på varandra! Ännu mindre PRATA med varandra! Det upptäcker man när man själv går in i pausläge och plötsligt får tid att lyfta blicken och se sig omkring.

Jag har varit en sväng i Värmland - som alltid på sommaren - och sett Västanå teaters HELT fantastiska uppsättning av Nils Holgersson. Boka biljetter vetja, det finns fortfarande chans! Jag har njutit av god mat och den sagolika utsikten från kaffeverandan på Länsmansgården, jag har suttit ute i solen här hemma och löst korsord, jag har umgåtts med familjen och jag har öppnat en och annan sillburk. Joodå, jag har även ätit hämtpizza!

En dag spottade jag upp mig och gjorde den här såsen till matjessillen, och den rekommenderas å det allra varmaste.

För två personer behöver du:

1 burk skurna matjesfiléer

1 tsk mild och söt Gästabudssenap
1 tsk vit balsamvinäger
1 stor äggula
några korn flingsalt
2 msk rapsolja
1 dl crème fraiche - laktosfri vid behov
1 tsk torkad, hackad dill
1 tsk torkad, hackad persilja
½ - 1 tsk örtsalt med ramslök - Renée Voltaire

Tillbehör: 2 hårdkokta, kalla ägg, en bit finhackad färsk gurka, ca 3 msk hackad gräslök, kokt färskpotatis

Vispa ihop senap, vinäger, salt och äggula i en skål. Tillsätt oljan droppvis - ungefär som när man gör majonnäs - och vispa kraftigt hela tiden tills det tjocknar.
Tillsätt örterna och kryddsalt och vänd sedan ned crème fraichen försiktigt. Smaka av och ställ kallt att mogna i smaken.

Sen tror jag faktiskt inte ni behöver mer vägledning. Ät och njut! Och nu bloggar jag väl vidare ett tag till - kanske med en och annan paus när solen skiner extra mycket! För jag tycker ju det är kul att blogga. Och den där Luther befarar jag att jag får brottas vidare med. Resten av mitt liv!









8 kommentarer:

  1. Det är så underbart med semester och lata dagar! Jag njuter nu av att INTE sminka, göra mig i ordning och välja kläder till jobbet! ;) Skönt!
    Såsen låter mycket godare än sill! ;) Hi, hi...jag äter inte sill, har fortfarande inte lärt mig att äta den! ;)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Asch då! Men såsen passar faktiskt bra till annan fisk också. Eller varför inte skinka? Ha det bra!

      Radera
  2. Bloggpaus gör säkert mycket nytta. För visst är det så att man är beroende av telefon, dator och allt skall fotograferas och planeras i minsta detalj. Förstår att det varit skönt att bara njuta av stunden. Önskar dig en skön dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har faktiskt varit både skönt och välbehövligt Katarina! Man fattar faktiskt inte riktigt hur mycket tid det här datorknappandet tar. Det kommer nog att bli lite fler pauser framöver! Kram tillbaka!

      Radera
  3. Oj vad gott det ser ut, svensk mat när den är som bäst :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det! Sill och potatis är nog nästan det svenskaste som finns!

      Radera
  4. Så rätt du har Kjersti, det är så lätt att bli slav under tekniken, speciellt när man gillar delar av den:) Skönt att du haft en bra paus, det kan behövas!
    Såsen till matjessillen är vi i alla fall glada över att du fått med i inlägget, vi är ju väldigt förtjusta i sill!

    Kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen, hur klarade man sig tidigare? Man behöver ju inte gå längre tillbaka i tiden än 10 år! Då överlevde vi faktiskt utan FB, twitter, instagram och allt möjligt. Det är lätt att bli fartblind. Det är ju inte HELT nödvändigt att veta vad varenda människa i ens omgivning gör eller äter till middag! En paus då och då skadar inte alls. Ha det gott!

      Radera