måndag 29 juli 2013

Gazpacho på mitt sätt



Det finns massor med olika recept på den spanska soppan gazpacho. Oftast är den helt rå och med inslag av något vitt bröd. Jag gör min soppa något annorlunda, hoppar över brödet och låter grönsakerna få ett kort uppkok innan jag mixar och kyler soppan.

Soppan är jättegod en varm och solig dag med några isbitar i.

600 g färska tomater
600 g färsk gurka
2 små röda chilifrukter - jag använde den milda sorten
1 medelstor gul lök
5 stora vitlöksklyftor
1,2 l riktigt god vegetarisk buljong - jag använde vatten och lantbuljongpulver av 2 olika sorter
2 msk osötad tomatpuré
1 msk limesaft
ev salt och peppar

Skålla, flå och grovhacka tomaterna.
Skala och grovhacka lök och vitlök.
Dela gurkan och gröp ur en del av innanmätet. dela i mindre bitar.
Kärna ur chilin och strimla den grovt.
Koka upp buljongen och lägg ned alla grönsaker. Låt soppan koka upp igen och koka en minut.
Ställ åt sidan och låt svalna.
Tillsätt tomatpuré och mixa soppan helt slät. Smaka av med limesaft och ev mer salt eller peppar.
Ställ in soppan i kylskåp att bli riktigt kall, och servera den med några isbitar i.

Och vet ni vad? Min olutherska bloggvilopaus häromsistens gav mersmak på ledighet, så jag tänkte faktiskt ta några dagars paus igen - medan det fortfarande är sommar. När höstvindarna blåser snålt runt knuten känns det mer lockande, både att stå vid spisen och att sitta och knappa vid datorn.
Ta hand om er och njut av sommarvila ni också!

3 kommentarer:

  1. Det blir kall soppa här med idag, men inte gazpacho den här gången utan morötter och lite annat gott.

    Ta du en bloggpaus och njut lite extra av sommarvärmen istället :)

    SvaraRadera
  2. Hej Sara och Marie! Kalla soppor smakar verkligen gott nu när vi fått sommarvärme här hemma i Sverige också. Nästan som på Cypern!

    SvaraRadera