måndag 29 april 2013

Pasta med ajvar relish och edamamebönor


I morgon är det Valborg och våren, den hett efterlängtade, ska välkomnas och firas. Dessvärre brukar det firas ganska våldsamt här i Uppsala, och det brukar börja redan idag. Den här dagen brukar t o m kallas för "kvalborg" eller "skvalborg" - inte p g a eventuellt regnande, utan p g a det myckna öldrickandet och därav föranlett skvalande i buskagen. Ack ja! Det är ganska många år sedan nu som jag själv picknickade med sillfrukost i Slottsbacken, sprang nedför Carolinabacken och viftade med den vita mössan och tittade på forsrännarna. Det är betydligt stillsammare här på vischan! Visst är det härligt med våren, och visst ska vi glädjas och fira, men jag hoppas innerligt att alla ungdomar är rädda om sig, att ingen ska komma till skada, och att polisen inte får alltför mycket att ta hand om! Det är ju bra om det finns ett liv efter Valborg också!

Hursomhelst, idag är det måndag, och det ska självfallet bjudas på något vegetariskt. Förra veckan knåpade jag ju ihop en soppa av det som fanns hemma i ett ganska tomt skafferi och dito kylskåp. Den här gången kan jag inte skylla på brist på råvaror, däremot brist på tid, ork och inspiration. I såna lägen är det tur om det finns pasta och någon burk med färdig sås eller röra hemma. Då reder man sig alltid!  Den här veckans vegetariska får alltså helt enkelt bli ett tips på vad man kan hitta på, snarare än ett regelrätt recept. Jag kokade glutenfri pasta till L och mig - gjord på ris och majs - rörde ned en halv burk ajvar relish, strödde över rikligt med färskriven parmesan, och toppade med edamamebönor för proteinets skull. Edamamebönor är en sorts sojabönor, så om du inte tål det får du välja något annat.

Du kan välja någon annan röra om du inte gillar ajvar. Det finns massor med olika på butikshyllan. Pesto av olika sorter, kronärtskockscrème, andra grönsaksröror, soltorkad tomatcrème är några förslag.

valfri pasta - kokt enligt anvisning på förpackningen
ajvar relish - mild eller med hetta efter tycke och smak
en rejäl driva färskriven parmesan
edamamebönor - också kokta enligt anvisning på förpackningen och "urploppade" ur sina skidor

Välkomna till bords!

6 kommentarer:

 1. Vilken spännande maträtt! Jag älskar ajvar relish! Funderar faktiskt på att göra egen nån gång! :)
  Och förresten, sjögräsnudlarna var supegoda! Så tack tack för tipset! :)
  Ha en toppen måndag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag också funderat på, men har inte kommit till skott. Få se vem som hinner först, haha! Vad roligt att nudlarna föll i smaken. Ha en fin måndag du också! Kram!

   Radera
 2. Edamamebönor köpte vi för ett tag sedan och provade för första gången. Så goda de är, man kan ju sätta i sej hur många som, bara med lite flingsalt och olja på...
  Här är det lite likadant på Valborg som du skriver att ni har det, mycket blött både här och där-men - those were the days. Som tur är så är vi nu äldre och klokare:)

  Hoppas din valborg blir riktigt skön,
  kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är lätt att föräta sig på edamamebönor, helt klart! Visst har det sina fördelar att få några år på nacken! Hoppas ni också får en riktigt fin Valborgshelg!

   Radera
 3. De där bönorna piggar ju upp vilken "tråkig" pasta som helst! De är så läckra och verkligen i ropet nu sedan ett tag tillbaka. Ska se om jag kan få Mannen att äta dem så ska de nog bli mer flitigt förekommande hos mig!

  Tack för påminnelsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får köra med utnötningsmetoden, Lotta! Rätt vad det är så knaprar nog mannen i sig bönorna också! För de ÄR ju verkligen jättegoda! Ha en fin Valborgshelg ni också!

   Radera