onsdag 10 april 2013

Ännu fler Italienglimtar

Här får ni ytterligare lite glimtar från mina härliga dagar i Piemonte förra veckan. Första delen av resan kan du läsa om här.

En dag tog vi en tågtur upp i bergen. Vi betalade extra för ett tåg med panoramafönster. Haha! Jag blundade en stor del av tiden, för rälsen var oroväckande smal och stupen bråddjupa. Väl uppe i de små byarna Santa Maria Maggiore och Re fick vi lön för magsuget - både det som förorsakades av höjdrädslan och hungern - för utsikten var vidunderlig och maten god. Förresten missade vi det första tåget, men det gjorde ju inget. Då fick vi tillfälle att handla fotkräm, kryddor, hårborstar och andra livsnödvändigheter och dessutom njuta av en extra kopp espresso på "gubbarnas" favorithak.

I byn Re på gränsen till Schweitz fanns en fantastisk dom med både en äldre och en nyare del. Där kunde man tillbe den berömda Mjölkmadonnan, eller kanske tacka för ett litet nyfött barn eller för att man blivit frisk efter en svår sjukdom.


De sista dagarna strövade vi runt i Domodossola och Masera och besökte också ett vackert men ack så förfallet palats, Villa Caselli. Jag önskar att jag hade haft förmågan att förflytta mig bakåt i tiden och se hur det gick till på den tiden det begav sig, med vackra och finklädda människor som strövade runt i den gigantiska parken. Själva prövade vi på det piemontiska köket på lunchen med bl a gnocchi med kastanjemjöl samt sparrisrisotto. Själv kunde jag inte testa allt, men mina kompisar var måttligt hänförda över en del av anrättningarna.


Sista kvällen med gänget på Divin Porcello, där specialiteterna verkligen föll i smaken. Bl a kött av olika slag som man själv fick steka på varm stenhäll. Vi köpte naturligtvis med en del godsaker hem, parmesan, samt salami, bresaola och prosciutto som tillverkades på plats i Masera. Det var allt för den här gången. Jag önskar att ni alla kunde få tillfälle att åka till Italien! Ci vediamo! I morgon redan, men då blir det alldeles vanlig mat från Kallestaköket.
 

10 kommentarer:

 1. Vilken superhärlig resan ni verkar ha haft!! Är Italien glutenfri-vänligt? Har hört att det verkar bra på vissa ställen iallafall, men vet inte om det är så i hela italien? Hur upplevde du det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att Italien är glutenvänligt. Alla verkade ha koll på resturangerna. "Aha, celiakia" sa de på en gång när jag sa att jag inte kunde äta mjöl. Kolla in här så får du veta mer.
   http://www.glutenfriden.se/glutenfritt-i-italien/. Ha det bra!

   Radera
 2. Wow, vilken fantastisk resa du har haft! Vilka bilder! Jag har nu tittat på båda inlägg, underbart!
  Sugen nu också att åka till Italien igen! :)
  Ha en fin kväll!
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lana! Roligt att du blev sugen, du får ta och åka dit igen! Kram!

   Radera
 3. Jag sammanfattar båda inläggen med ett endaste ord...Underbart! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och tack igen! Roligt att du tyckte om min lilla minireseskildring!

   Radera
 4. Vad kul att läsa om er resa! Italien vill jag så gärna åka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste absolut åka till Italien Sara! Det finns så otroligt mycket gott att äta och dricka, för att inte tala om allt vackert som finns att betitta! Ha en fortsatt fin helg!

   Radera
 5. Åh så mysigt! Fina bilder som tar en till Italien direkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Längtar redan tillbaka! Det har varit 22 grader varmt där idag!

   Radera