fredag 26 april 2013

Glutenfritt fröknäcke med canihuafrön och chiafrön



Vet ni, det är faktiskt på sin plats att utfärda en varning för det här brödet. Det är LIVSFARLIGT gott! Man kan nästan sätta i sig en hel plåt själv! Jag var på god väg! Mums med en skiva ost på!

Det finns hur många liknande recept som helst i olika tidningar och i bloggvärlden, men jag tycker förstås att mitt är allra godast! Ingen falsk blygsamhet här inte! Sprängfyllt med nyttigheter i form av fibrer, mineraler och goda fettsyror. Knäcket är lite "pickligt" att göra och behöver lång tid på sig i ugnen, men är inte ett dugg svårt att göra egentligen. Testa du också, så får du se om du inte håller med mig!

Ha en bra inledning på helgen allihop! Själv är jag riktigt seg och förkyld, så jag ska mixa mig en riktig C-vitaminbombad superdupersmoothie. Jag tror bestämt att några av lilla I:s dagisbaciller har hoppat på mig!

1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrön
½ dl hela chiafrön
½ dl canihuafrön
3 msk malda psylliumfröskal
1 tsk salt
1 msk finmortlad Kunglig Salladskrydda - eller annan valfri örtkryddblandning
4 dl kokande vatten
2 stora äggvitor, ca 3/4 dl
ca 1 msk rapsolja

Blanda solrosfrön, pumpafrön, linfrön, chiafrön, canihuafrön och malda psylliumfröskal i en rymlig bunke, slå över det kokande vattnet och rör om ordentligt.
Låt stå och svälla en halvtimme lite drygt, tills massan känns rumstempererad.
Rör då ned salt, krydda och äggvitorna, och blanda om väl. Vispa gärna, eller blanda om med rena händer så det inte blir klumpar.
Bred ut smeten på 2 ugnsplåtar, klädda med bakpapper eller ännu hellre silikonunderlägg eller flergångsbakunderlägg. Vanligt papper kan bli lite blött och ha svårt att hålla ihop. Markera gärna rutor med en kniv eller pizzaslicer.
Ringla en aning rapsolja över så går det lätt att platta ut smeten tunt med händerna.
Sätt in båda plåtarna i varmluftsugn på 110 grader. Grädda en timme, byt plats på plåtarna och grädda en timme till. Sänk värmen till 50 grader och grädda ytterligare en timme.
Har du ingen varmluftsugn får du höja värmen lite och växla plats på plåtarna oftare. Försök lämna ugnsluckan en aning öppen så ångan kan dunsta.
Bryt knäcket i bitar och njut det som det är eller med valfritt pålägg. Ojojoj så gott!

Vet ni förresten att det finns färdig äggvita att köpa? Brukar stå i mejerihyllan. Förpackningen är gigantisk, men om man använder mycket äggvita i bakning eller matlagning och inte vill stå med en massa äggulor över kan det förstås vara en god idé. Många pavlovor blir det!


6 kommentarer:

  1. Ja, fröknäcke är så beroendeframkallande, jag förstår dig så väl när du säger att man kan äta en hel plåt själv :) Krya på dig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur! Man får verkligen hejda sig! Tack för omtanken, känner mig redan lite bättre. Ha en fin lördag!

      Radera
  2. Så gott det låter! Cjiafrön har jag hemma, men canihuafrön var något nytt. Gillar att spana in nya ingredienser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Canihuafrö är ännu så länge inte helt lätt att få tag på, men det är ett riktigt nyttigt litet frö, fullt med bra fettsyror. Jag brukar ha det i gröt och matbröd bl a. Må så gott och ha en härlig helg!

      Radera
  3. Hej Kjersti, vad spännande. Var har du hittat canihuafrön? Det var nytt för mig! Tack för en inspirerande blogg!
    Om du har tid så kika gärna in på www.sandt.nu, om du gillar sidan och är intresserad av att gästa hos oss ibland så vore det väldigt trevligt!
    Hälsningar Tessan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tessan! Vad glad jag blir över att du gillar min blogg! Canihuafrön är som sagt inte så vanligt förekommande, men jag brukar ladda upp med de små godingarna när jag är i Stockholm. De finns på Pierias livs i Hötorgshallen. Möjligt att de går att få tag på även på nätet. Jag har kikat in hos er, och undrar över vad du menar med att gästa hos er. Låter ju intressant! Ha det bra och varmt välkommen åter!

      Radera