fredag 25 januari 2013

Glutenfri äppelpaj med mandel, kokos och vit choklad



Vargavintern fortsätter! Ännu en natt med raggisar och långkallingar. Så är det att bo i ett gammalt hus där iskylan kryper in mellan alla små spingor. Igår när jag dristade mig ut på en promenad höll jag på att frysa näsan av mig trots att jag var inpälsad som en annan eskimå i nyinköpt lurvmössa med öronlappar. Knappast särskilt vackert, men vad gör det här på vischan, där det mest är någon förskrämd hare som ser en. Nej, tacka vet jag innestök när det är så kallt! Pajbak t ex. höjer livsandarna avsevärt!

Jag hade lite för många äpplen i fruktskålen som riskerade att skrumpna, så en del av dem fick bli paj i stället för att ätas färska. Pajen blev alldeles kollossalt lyckad, så inte kan jag missunna er det receptet!

Min paj var varken helt laktosfri eller mjölkfri eftersom jag använde en vanlig vit choklad. Den kan dock göras både laktosfri och mjölkfri med mjölkfritt margarin, någon alternativ gräddsort och mjölkfri vit choklad.

Den ljuvliga vita chokladen med kokosflagor kommer från Rapuntzel och är både ekologisk och Fairtrade. Gillar man kokos är den svårt beroendeframkallande!! Jag använde mjölkchokladen med cocoscréme i det här receptet, där du också får tips på olika mjölkfria chokladsorter.

Pajen smakar ljuvligt en aning ljummen med en kula halvsmält vaniljglass eller en gräddklick.

Pajskal:
1½ dl mandelmjöl
1½ dl kokosmjöl
1/4 dl ljust rårörssocker
2 msk malda psylliumskal
125 g smör eller mjölkfritt margarin
1 stort ekologiskt ägg

Fyllning:
5 äpplen
3 stora ekologiska ägg
½ dl ljust rårörssocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mandelmjöl
½ dl vispgrädde
60 g vit choklad med kokosflagor

Kör ihop mjöl, socker, psylliumskal och smör i matberedaren. Tillsätt ägget och kör ihop till en "boll".
Tryck eller kavla ut pajdegen i en väl smord vid pajform. Nagga och ställ in i kylen minst en timme. Min fick faktiskt stå över natten eftersom det kom annat emellan.
Ställ in pajen i 225 graders ugnsvärme och sänk genast värmen till 200 grader. Grädda 10 minuter.
Skala, kärna ur och klyfta äpplena och fördela dem i ett fint mönster i det förgräddade pajskalet.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt, och rör ned grädde och mandelmjöl.
Häll smeten över äpplena.
Grovhacka chokladen och strö över pajen.
Fortsätt grädda pajen i 200 graders ugnsvärme 20 - 25 minuter. Jag tog ut min paj efter 23 minuter för att vara exakt.












 

12 kommentarer:

  1. Mums vad gott! Känns somrigt med äppelpaj. Bra idé mitt i vintern tycker jag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man får försöka ta tillvara ALLT som kan bidra med sommarkänsla i dessa bistra dagar! Fy bubblan vad kallt det är!

      Radera
  2. Mmm... så underbart gott! vad sugen jag blev på din paj! :)
    Ska kolla in mjölkfria chokladen! Spännande! :)
    Ha en toppen fredag!
    kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt om jag kan fresta dig! Jag tycker den mjölkfria chokladen är helt okej, och en del av den riktigt tiktigt god, så kolla gärna in på olika nätbutiker. Vissa välsorterade hälsokostbutiker brukar också ha dem. Han en fin fredag du också! Kram!

      Radera
  3. Vilken fin äppelpaj, blev ganska sugen på det nu!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, vad kul att jag kan locka dig i fördärvet!! Skämt åsido, pajen är inte så värst fördärvlig utan ganska harmlös. Kanske t o m lite, lite nyttig! Och du kan förstås byta råsockret mot stevia om du föredrar det. Trevlig helg!

      Radera
  4. Återigen ett recept som är svårt att motstå :). Detta skall absolut testas med lite modifiering. Jag byter till kokosgrädde och får nog ta mörk choklad då det är det enda som finns hemma. Jag får bara töja ut byxlinningen först. Den verkar ha krympt ;)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det knepigt det där med byxlinningar! Mina krymper också stadigt, vad det nu kan bero på. Bäst att satsa på töjbara kläder med andra ord! Klart det går lika bra med kokosgrädde och ren mörk choklad. Ha en härlig helg du med, Beatrice!

      Radera
  5. Åh den såg himmelskt god ut! :) Ha en fin lördag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Tess! Jätteroligt att du tycker det. Ha en härlig helg du också!

      Radera
  6. Hej

    Jag har problem med att hitta glutenfri men goda och söta efterrätter, denna verkar lovande.

    Tack för tipset

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! Vad roligt att du fastnat för min äppelkaka! Men kära du, inte ska du behöva vara utan godsaker även om du försöker undvika gluten. Det finns ju massor!!! Hoppas du tar dig tid att botanisera under mina glutenfriflikar, där finns både kladdkakor, söta pajer, muffins, coockies, tårtor och annat mumsigt. Även under Efterrätter hittar du en hel del. Jag använder ju oftast kokossocker eller råsocker i mina recept eftersom jag försöker undvika vanligt vitt socker, men det är inget som hindrar att du byter det mot vanligt socker om du föredrar det. Lycka till och välkommen tillbaka! Ha en fortsatt bra dag och vecka!

      Radera