torsdag 10 januari 2013

Spenatsoppa med prinskorv och muskotOm du gjorde min grönkålspaj häromdagen, och sparade kokspadet som jag föreslog, så har du nu en bra början till den här soppan. Jag förstärkte buljongen med extra kycklingfond och även lite mer buljongpulver för att få riktigt god smak på den. Om du inte har kokspad som grund tar du vatten + buljongtärning eller pulver tills smaken blir fyllig och god. Vill du ha soppan vegetarisk tar du förstås grönsaksfond och någon vegetarisk korv, och vill du göra den helt vegan byter du smetanan mot något alternativ av soja, havre eller ris.

Såg ni förresten TV-programmet Historieätarna strax före jul? Under Frihetstiden hade man tydligen muskot i snart sagt alla maträtter! Det hade jag inte en aning om! Undrar hur de mådde då? Muskot kan nämligen framkalla illamående om man överdoserar, och tar man i riktigt rejält kan man bli riktigt förgiftad. Jag gillar muskotsmaken, men den får bara anas, så krydda med måtta. Förresten hade jag nog blivit rätt illamående även utan muskot. Kokt mule hör inte till de maträtter jag har på önskelistan, och inte karpsoppa med blod heller! Burr!

Det här blir en enkel, värmande och god vardagssoppa nu i januari, när både vädret och ekonomin brukar vara i bistraste laget.

1 liter god och fyllig buljong
300 g fryst, hel bladspenat
2 stora vitlöksklyftor
½ burk smetana
175 - 200 g prinskorv eller annan korv
1 krm malen muskot
valfri redning - jag tog lite ljus Maizenaredning

Koka upp buljongen, och lägg ned den frysta spenaten att tina. Flisa också ned vitlöken.
Koka upp när spenaten är tinad, och låt småkoka 5 minuter.
Vispa i smetana och muskot, och lägg ned korven.
Låt koka några minuter, bara så korven blir färdig.
Red av soppan till önskad konsistens.

4 kommentarer:

 1. Det där lät både lätt och gott! Måste testas!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så mycket enklare kan det nog inte bli. Tycker absolut att du ska testa!

   Radera
 2. Mmm....gott och värmande! precis perfekt en sådan dag som idag! :)
  ha en underbar torsdag!
  kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Soppa är verkligen härlig vintermat. Oj så mycket soppa det blir härhemma, både vegetariska och andra. Går ju att variera precis huir mycket som helst. Må så gott du också!

   Radera