tisdag 15 januari 2013

Glutenfritt grovt blåbärsbrödSom ni vet har jag inte så mycket till övers för glutenfritt köpebröd, även om det finns ett och annat undantag. Friends of Adam t ex. Jag bakar och jag bakar, och försöker variera mjölsorter, frukt, frön, nötter och allehanda pulver så att jag ska få i mig en så innehållsrik mix som möjligt. Igår blev det brödbak igen, och så här blev brödet den här gången. Maffigt, mörkt, mustigt, med en svag men god antydan till blåbärssmak och med massor av vitaminer, mineraler och välgörande fettsyror.

5 dl ljummet vatten, ca 34 - 35 grader
50 g färsk jäst
½ dl pumpakärnolja
1 msk flytande honung, agavesirap eller yaconsirap
1 dl skalade hampafrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
½ dl chiamjöl/pulver (välsorterade hälsokostbutiker, Immun eller Bravara t ex)
½ dl gula linfrön
2 msk blåbärspulver (från Råvarubutiken  Bravara eller Immun t ex)
1 dl gula russin
3½ dl rårismjöl
3½ dl mörkt bovetemjöl
1 tsk salt
2 msk malda psylliumskal

Följ beskrivningen på det här receptet. Kom ihåg att arbeta degen länge och väl, minst 10 minuter i maskin.
När brödet har jäst en timme sätter du in det i ugnen på 225 grader, och sänker genast värmen till 175. Grädda en timme och en kvart, och fortsätt sedan grädda utan form ytterligare 20 minuter.
Låt brödet kallna väl inlindat i bakdukar innan du skivar det och fryser in det.


4 kommentarer:

 1. Brödet ser som vanligt jätte gott ut! :)
  Vilken bra webbshop! tack tack för tipset! Jag ska nog göra lite beställningar på bröd och knäcke till min dotter och övriga familjemedlemmar också! ;):)
  ha en toppen tisdag!
  Kram
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med alla olika nätbutiker! Det öppnar verkligen möjligheter att få tag på produkter som annars kan vara svåra att hitta. Jag gillar att strosa runt i vanliga affärer, men köper också en hel del på nätet. Brödet är supergott, så pröva det gärna! Kram tillbaka!

   Radera
 2. Och jag som följer dig uppskattar alla dina brödbak! Härligt med fler varianter! Tack!
  Håller med om Friends of Adam, vänner tycker att det är så dyrt och visst blir det billigare att baka själv,men om man köper en limpa och skivar och lägger in i frysen så blir det inte mycket per skiva! Perfekt när man inte orkat baka!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det dyrare än om man bara kan köpa vilket bröd som helst, men man ska ju titta på innehållet också! Bröden från Friends of Adam är både innehållsrika och nyttiga jämfört med de flesta andra glutenfria färdigbröd. Och precis som du säger, skivar man brödet tunt så blir det inte så mycket egentligen. Ett mörkt bröd med innehåll av grovt mjöl, frön, nötter m m blir också mer mättande och man äter mindre av det än av ett ljust och "tomt" bröd. Tack för din kommentar och må så gott!

   Radera