söndag 27 januari 2013

Glöggkokt fruktkompott - jättegott till dessertostHar du en skvätt glögg kvar sedan i julas? Kanske lite torkad frukt också, som blivit kvar efter fruktkakebak och annat julstök? Då tycker jag du ska ta och göra den här kompotten. Den är så enkel att göra så det nästan känns larvigt att ge ett recept, men så får det bli i alla fall.

Kompotten är supersupergod till en bit dessertost. Om du gör den lite lösare, med lite mindre mängd frukt (eller mer glögg), är den också god att äta som efterrätt med lite gräddmjölk. Du kan i stort sett ta vilken glögg och vilken frukt som helst. Jag hade Dufvenkroks lättvinsglögg, och en fruktblandning av katrinplommon, dadlar, torkade päron, några aprikoser och olika sorters russin. Eftersom både glögg och frukt är söta så pressade jag också i lite citron för att fräscha upp smaken.

ca 3 dl valfri glögg
ca 375 - 400 g blandad, torkad frukt (lite mindre om det ska vara efterrätt)
saft och rivet skal av ½ - 1 ekologisk citron
ev lite vatten om det känns för torrt

Se först till att det inte finns några kärnor i frukten. Även om den ska vara kärnfri kan det ibland finnas kärnrester, som kan leda till tandkatastrofer. Tro mig!
Blanda glögg och frukt i en kastrull, och koka kompotten mjuk på svag värme under lock. Jag kokade min kompott ca 35 minuter. Koktiden kan förstås variera och vara både kortare och längre beroende på frukten och hur hårt torkad den är. Känn dig fram helt enkelt.
Riv i citronskalet och pressa i citronsaften och rör om. Klart! Färsk rosmarin var oväntat gott till osten och kompotten!

Ha en härlig söndag allihop!

2 kommentarer:

 1. Det är väl oftast så att det enkla är också det godaste! En kompott till ostarna tackar vi aldrig nej till, det höjer ostbrickan flera snäpp.
  Men glöggen har vi gjort gång på, den åkte i en försökskorv som Håkan hade funderat ut och ville testa hur det blev.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så sant så, man behöver inte alltid krångla till det! Glögg i korv låter spännande och innovativt, det har jag nog aldrig stött på. Däremot har jag ett recept på köttgryta med glöggsmak i arkivet, den är också god. Förresten, varför inte marinera frukten till fruktkakan i glögg, det ska jag minsann testa till jul! Ha en fin vecka!

   Radera