söndag 2 januari 2011

Räk- och gravlaxentré med blodapelsin och jordgubbsbalsamdressing

Det absolut sista av julhelgens goda gravlax förvandlades med benäget bistånd av lite andra tillbehör till en riktigt läcker förrätt till nyårsmiddagen. Om du inte har jordgubbsbalsamvinäger hemma går det bra med annan balsamvinäger, ev smaksatt. Om du har tid kan räkor och gravlax få marinera i kylen en stund i dressingen, men det är inte nödvändigt.

100 g gravlax
500 g stora, fina räkor med skal
2 blodapelsiner
2 msk pressad apelsinsaft + lite skalrasp
4 msk jungfruolivolja
1 msk jordgubbsbalsamvinäger
örtsalt och svartpeppar från kvarn
valfri blandad sallad eller ruccola

Skala räkorna och tärna gravlaxen.
Tvätta apelsinerna noggrant, och ta ut lite "skalrasp" med hjälp av cestjärn. Om du inte har något sådant, så skär skalet tunt, tunt, och hacka det.
Skala apelsinen och skär ut hinnfria klyftor. Pressa saften ur det som blir kvar, blir ca 2 msk.
Blanda ihop apelsinsaften med övriga ingredienser till dressingen, och blanda i apelsinklyftor, skalrasp, räkor och lax.
Låt gärna stå kallt en stund.
Fördela sallad i fyra portionsskålar, och lägg på räk- och gravlaxsalladen. Servera genast, ev med rostat bröd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar