fredag 14 januari 2011

Sallad med päron, sharon, fetaost, rostade nötter och dadelbalsamkräm



Den här salladen är jättefräsch och god, och passar exempelvis till en grillad eller ugnsstekt kycklingfilé eller fläskfilé. Gör sig säkert bra ihop även med ugnsbakad lax. Om du bara vill ha något lättare, kan man också tänka sig några skivor fin bresaeola eller lufttorkad skinka av något slag. Med ett gott bröd, eller kanske mina knäckesticks till blir det ett förslag på lättsamt och trevligt fredagsmys. Dadelbalsamkrämen kan bytas mot fikonbalsamsirap eller någon annan lite tjockare balsamkräm. Sharon kan bytas mot melon, mango eller annan frukt.

125 - 150 g blandad salladsmix, gärna med inslag av ruccola. Den jag använde innehöll lollo rosso, mache, röd mangold och ruccola
2 stora päron
2 sharonfrukter
100 g fetaost
½ dl pumpakärnor
½ dl pinjenötter
ca 1 tsk flingsalt
fin jungfruolivolja
dadelbalsamkräm

Börja med att rosta pumpakärnor pch pinjenötter lätt i en torr, het stekpanna. Rör hela tiden och passa noga.
Ska bara lättrostas. Låt svalna. Blanda med flingsaltet.
Skala, kärna ur och dela päronen i mindre bitar. Ta bort fästet på sharonfrukterna och skär också dem i mindre bitar.
Lägg upp salladen, fördela frukten över, och smula över fetaosten. Strö över pinjenöt/pumpakärnsblandningen, ringla över olja och dadelbalsamkräm, och servera genast tillsammans med de tillbehör du valt.




1 kommentar: