fredag 28 januari 2011

Köttfärsgryta med bönor och morötter



Det här är väl egentligen en sorts chili con carne, även om jag inte valt att kalla den så eftersom det är lite mer medelhavskryddning än vad chili con carne brukar ha. Du kan äta den bara med bröd och sallad, eller servera ris eller pasta till. Är du riktigt hungrig tar du allt!
Vegetarianer tar något vegetariskt sojaalternativ eller quornfärs.
Beroende på hur stor stek- eller traktörpanna du har kan du behöva fräsa grönsakerna och färsen var för sig, och sedan blanda ihop dem.
Jag använde mig av stora elefantbönor, som jag hade i frysen från tidigare tillfälle, men det går givetvis bra att använda färdigkokta bönor på burk eller pappförpackning. Låt dem i så fall inte koka med för länge, då blir de lätt mosiga.



500 g kalvfärs
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 medelstor gul lök
2 stora vitlöksklyftor
2 medelstora morötter
1tetra tomatkross med örter - Mutti 370 g
½ dl osötad tomatpuré
1 dl vatten
2 - 3 msk kalvfond
ca 4 dl kokta vita bönor - egenkokta eller från burk eller tetra
jungfruolivolja till stekning
lite olivsalt eller vitlökssalt

Grovhacka lök och vitlök, skala och riv morötterna grovt.
Hetta upp oljan tillsammans med chili och paprika, och fräs löken och morötterna under omrörning någon minut.
Tillsätt färsen, och fräs den smulig  under omrörning.
Tillsätt övriga ingredienser utom bönorna, och låt småputtra under lock ca 45 minuter.
Smaka av och justera kryddningen.
Tillsätt bönorna, och koka ytterligare 5 - 10 minuter, lite grann beroende på bönornas konsistens.
Servera med riven ost och gräddfil eller creme fraiche.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar