söndag 16 juni 2013

Limoncellokräm till jordgubbar eller andra färska bär



Den här krämen liknar lite grann den klassiska italienska krämen zabaione. Den brukar dock oftast göras på äggulor och det italienska vinet marsala. Här har jag i stället använt hela ägg och citronlikören Limoncello, som också är en italiensk specialitet.

Himmelskt gott! Det finns inget annat ord. Solvarma svenska jordgubbar med citronsmakande len Limoncellokräm. Kan det bli bättre? Nej, det kan det inte! Här kommer receptet! Krämen räcker till 4 personer och kan serveras både ljummen och kall.

Jordgubbar efter behag

2 stora ekologiska ägg
4 msk ljust rårörssocker
1 dl grädde
1 dl Limoncello

Blanda allt i en rostfri kastrull. Vispa ihop, och sjud sedan under ständig och kraftig vispning tills krämen tjocknar. Ta från värmen och vispa krämen kall.
Ringla krämen över jordgubbarna och garnera med myntakvist.

Inte kommer det att bli någon större åtgång på solkräm idag inte! Här hos mig verkar sommaren ha tagit en paus, för det är mulet och grått, grått, grått. Riktigt ruggigt! Hoppas solen skiner på några av er i alla fall. Ha en riktigt fin söndag allihop!
 

14 kommentarer:

  1. Det receptet lägger jag direkt på minnet. Att användas ikväll redan. Mums!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt Kejs! Då hoppas jag krämen föll i smaken. Berätta gärna hur det blev, och må så gott!

      Radera
    2. Den blev supergod!! Alla hälsar och tackar.

      Radera
    3. Vad glad jag blir Kejs! Tusen tack för att du hörde av dig! Ha en fortsatt skön sommar!

      Radera
  2. Åh, kan tänka mig att detta är så gott ihop!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Supermumsigt! Det har blivit repris i kväll.

      Radera
  3. Låter väldigt gott och frestande! :)
    Ha en fin söndagskväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ÄR gott! Det kommer att göras om många gånger i sommar! Kram!

      Radera
  4. Och detta spara vi också, Limencello är ju hur gott som!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Roligt att ni vill testa också! Limoncello är en favorit här också. Är egentligen inte särskilt förtjust i likörer, men Limoncello är ett undantag. Kram på er!

      Radera
  5. Kan man använda vanligt strösocker istället för rårörssocker?
    Mvh Liisi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst kan du det Liisi. Det är bara det att jag aldrig brukar använda vanligt vitt socker i min matlagning och i mina bakverk eftersom jag tycker det är för processat, Jag föredrar råsocker eller kokossocker, men det går precis lika bra med vanligt socker. Tack för påhälsningen och välkommen tillbaka!

      Radera
    2. Aaah, då är jag med!
      Toppen! Ska testa detta nu, blir säkert mumsigt till våra självplockade jordgubbar =D
      Tack för ditt svar!

      Radera
    3. Då hoppas jag det blir gott! Vad härligt det låter med självplockade jordgubbar! Tycker det är svårt att få tag på riktigt fina gubbar, och ekologiska och obesprutade är ju nästan en omöjlighet! Vi har några egna plantor, men de för en tynande tillvaro och har inte mognat än. Få se om det blir några till slut. Ha en fortsatt skön sommar!

      Radera