onsdag 5 juni 2013

Hälsosmoothie med sojamjölk, banan, torkade jordgubbar och papayajuiceIdag är det många ungdomar som tar studenten. Grattis på er allihop! Och vilken tur att solen skiner på er idag - i alla fall i Uppsala - för igår var det inte så mycket bevänt med den saken.

Den senaste tiden har det blivit en hel del smoothies som frukost här hemma. Jag gör dem nästan aldrig helt lika, utan blandar allt möjligt smått och gott i dem, ofta någon frukt eller bär, och ofta något grönt. Nästan alltid någon form av näringspulver eller proteinpulver. Den här gången spetsade jag min smoothie med en papaya- och nonijuice som jag inte kunde motstå i hälsokostaffären. Juicen består av fermenterad papayajuice och dessutom nonijuice.

Papaya är jag uppfödd på. När jag växte upp i Congo började vi alltid dagen med färsk frukt, och ofta blev det just papaya. Gigantiska, gulgröna eller orangegula, saftiga och smakrika frukter. Ofta åt vi dem bara i halvor med lite pressad, färsk lime droppad över. Jag blir alldeles svag i kroppen bara jag tänker på hur gott det var! De papayor jag någon gång fallit för att köpa här hemma är bara bleksiktiga kopior som oftast gör mig besviken!

Hursomhelst kunde jag som ni förstår inte motstå papayajuicen, som ger en lite pikant smak till smoothien. För att inte tala om hur nyttigt det är! Papaya är nämligen en riktig superfrukt och innehåller massor med vitaminer men framförallt goda enzymer som är bra för matsmältningen. Även nonifrukten brukar räknas som en riktig superfrukt. Den kommer från Tahiti där den används bl a som medicinalväxt p g a sina hälsobringande egenskaper. Även noni innehåller massor med goda ämnen som mineraler, vitaminer, aminosyror och enzymer.

De torkade jordgubbarna och hallonen är ett bra alternativ när tiden ännu inte är mogen för de svenska, färska. De är ekologiska och smakrika och ger riktig sommarkänsla. Om mina små jordgubbsplantor har spottat upp sig sedan förra året och ger lite mer avkastning än då kanske jag ska försöka mig på att torka egna till höstens och vinterns behov!

2½ - 3 dl färsk sojamjölk, egengjord mandelmjölk, eller annan valfri mjölk
½ liten kravbanan
ca 8 - 10 g torkade jordgubbar/hallon eller ca 5 - 6 färska dito
2 msk papayajuice
1 tsk hampaproteinpulver

Om du använder torkade jordgubbar/hallon så lägg dem i blöt i mjölken ungefär 10 minuter så de hinner mjukna, innan du mixar ihop allt till en krämig, vackert rosa smoothie. Med färska kan du förstås mixa på en gång.

Smörgåsen jag åt till var av det här brödet, med kravskinka, kravkörsbärstomater (som faktiskt smakade TOMAT) samt bladpersilja och ärtskott.

Fler goda och nyttiga smoothies hittar du här, här, här, här och här.


8 kommentarer:

 1. Vilken hälsosmoothie, gillas mycket! Jag åt gärna papaya när vi bodde i Singapore, väldigt saftiga och goda. Nonijuice har jag aldrig testat. Önskar dig en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att papayorna i Singapore också var fantastiska! Det är svårt att hitta motsvarande här, jag vet inte om det är lättare för dig i Amsterdam? I morse blev det ännu en variant på smoothie - men med papayajuicen som en av ingredienserna då också. Ha det bra du också Katarina!

   Radera
 2. Härlig smoothie, låter spännande med hampafrön! Torkade jordgubbar måste jag ta och införskaffa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Marja! Det går säkert bra med skalade hampafrön också, men jag hade färdigmalt hampaproteinpulver i min smoothie. De torkade gubbarna är faktiskt väldigt praktiska, men snart, snart kommer väl de svenska färska gubbarna! Då tar jag dem! ha en fortsatt härlig sommardag!

   Radera
 3. Ooh gott! :D

  P.S Vinnaren av en upplevelsebok är nu presenterad här: http://adaras.se/2013/june/nationaldagstavling-vinn-glasscheckar-fran-gb-graddglass.html
  :)

  SvaraRadera
 4. Såååå smarrigt! Måste spana den här juicen! Låter mycket spännande! :)
  Ha en fin dag!
  Kramar!
  //Lana

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma till dig Lana, ha en fin dag!

   Radera