tisdag 4 juni 2013

Fetaosttzatziki med mynta



Den här lite annorlunda tzatzikin måste ni bara prova någon av sommarens grillkvällar! Helt enkelt det bästa från två såser, tzatziki och fetoaströra i kombination. Det här behöver du, och jag tänker mig att röran räcker till ungefär 5 - 6 personer. Vi åt den till grillade köttfärsbiffar med klyftpotatis.

1½ dl crème fraiche eller grekisk yoghurt, ca 150 g (jag använde Lindahls crème fraiche)
½ paket fetaost av får- och getmjölk, ca 75 g (Kravmärkt från Fontana)
½ gurka, ca 210 g
1 vitlöksklyfta
färsk mynta efter behag - jag tog 4 kvistar
salt och svartpeppar från kvarn
lite olivolja av riktigt fin jungfrukvalitet

Grovriv gurkan, med skal, och pressa ur så mycket vätska som möjligt i en sil med baksidan av en sked.
Mosa ihop fetaost och crème fraiche/yoghurt.
Pressa i vitlöksklyftan och rör ned gurkan.
Finhacka myntan och rör ned den.
Smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg upp i en skål, garnera med myntakvist och ringla lite olivolja över.

10 kommentarer:

  1. Mmmmm detta kommer jag testa! Bara finfina smaker :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör gärna det Annica, det blev jättegott i all sin enkelhet!

      Radera
  2. Jag tycker också om fårosten i tzatziki, passar verkligen till grillen

    Hälsningar Gosia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt, då vet du också att det blir gott! Och vilken härlig och innehållsrik blogg du har, den läggs härmed till favoritlistan. Må så gott!

      Radera
  3. Låter jättegott! Fetaost är aldrig fel att blanda i såser! :)
    Ha en fin kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller absolut med. Fetaost är gott till det mesta! Kram!

      Radera
  4. Fantastisk blogg du har. Själv är jag inte gluten intolerant men vill äta mindre gluten. Jag undrar om skrädmjöl är ok?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack Anna-Lena, så glad jag blir över att du tycker om min blogg! Varmt välkommen att följa mig!
      Skrädmjöl är ju ett speciellt, rostat havremjöl, som bl a används i den värmländska nävgröten. Jag skulle nog inte rekommendera det om du är glutenintolerant "på riktigt" eftersom det sannolikt innehåller spår av gluten, men eftersom du bara vill minska på gluten i största allmänhet tror jag säkert det är OK. Vill du ha rent havremjöl finns det sådana på glutenfrihyllan av märkena Carlshamn och Provena. Fast de har ju inte den där speciella rostade skrädmjölssmaken om det är just den du är ute efter. Ha en fortsatt härlig dag, och hör gärna av dig igen om du undrar över något!

      Radera
  5. Ah, fetaost, tzatziki, mynta... Mycket mer sommar än så kan det inte smaka :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så sant Sara! Det är riktiga sommarsmaker! Ha en fortsatt härlig dag!

      Radera