Hög tid att börja förbereda för midsommarfirandet go´vänner! Fast egentligen behöver det ju inte vara så märkvärdigt. Nykokt färskpotatis med dill kan man ju nästan leva på, och några sillburkar tar inte så lång tid att öppna! Lite jordgubbar med Limoncellokräm på det, så klarar man sig bra. MEN, om man vill få lite extra pluspoäng kan man tillverka ett lättgjort flan med matjes och färskpotatis. Botten är densamma som jag använt till paj flera gånger, och krämen är lätt ihopsvängd. Föredrar du att göra ett pajskal i en form går det förstås också bra.
För laktosfritt flan byter du smör, crème fraiche och färskost mot laktosfria alternativ, och för ett helt mjölkfritt flan byter du till mjölkfritt margarin och alternativ av havre eller soja.
Så här gör du:
Botten:
2 dl rårismjöl
1 dl mörkt bovetemjöl
2 msk PO-fiber
100 g smör, vanligt eller LF
2 msk crème fraiche, vanlig eller LF
1 - 2 msk iskallt vatten
Kräm att breda över:
2 tsk mild och söt gästabudssenap
2 msk majonnäs
100 g färskost av Philadelphiatyp, vanlig eller LF
1 dl crème fraiche, vanlig eller LF
1 msk smulad Kunglig Salladskrydda (kolla innehåll här)
Topping:
200 g kokt, kall färskpotatis, gärna så små som möjligt
1 ask skurna matjesfiléer, 200 g
rikligt med klippt gräslök och gärna några gräslöksblommor
(tunna ringar med rödlök)
Mixa ihop botten, precis som när du gör en paj. Låt degen vila i kylskåp en halvtimme.
Kavla sedan ut den på bakplåtspapper till en rundel, ca 25 cm i diameter. Nyp till en liten kant runtom. Grädda botten i ca 220 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter tills den blir fint ljusbrun.
Låt svalna helt och lägg på ett fat.
Rör ihop alla ingredienser till krämen och bred över botten.
Dela potatisen och låt matjesbitarna rinna av väl. Fördela på krämen och strö över hackad gräslök.
Om man äter flanet till middag eller supé som huvudrätt räcker det till 4 personer. På midsommarbuffé med annat räcker den till betydligt fler.
Är ni sugna på en varm matjespaj tycker jag ni ska kika in hos Anki och Håkan på Mårtenssons kök. De bjuder också på de mest fantastiska kalla matjestårtor. En inte fullt lika vacker men jättegod matjestårta bjuder även jag på i det här inlägget.
Ha nu en finfin dag go´vänner, och arbeta inte ihjäl er! Nog kunde vädret vara lite mer midsomrigt, men jag håller tummarna för att solen tittar fram till i morgon!
Ja att det blir gott till midsommar hos dig Kjersti det tvivlar jag inte på alls! Det där lät hur gott som helst. Jag har en fråga till dig! När man gör chokladmousse med lite mer grädde än vanligt(gäst som är lchf) är det då riskablare att göra moussen i förväg tror du?
SvaraRaderaKan den stå i kylen en 10 timmar? Började tänka om jag plockar fram en katastrof ur kylen..
Tänk så bra med nätet när man behöver hjälp!
Ha nu en riktigt fin och härlig midsommar! //Anne
Tack Anne! Jättesvårt att svara på din fråga tycker jag. Det beror ju lite på hur receptet ser ut i övrigt. Vanlig vispad grädde har ju en tendens att bli lite rinnig om den får stå för länge, och det är klart att om det är VÄLDIGT mycket grädde i moussen kanske den blir lite lösare i konsistensen. För en vanlig mousse är det ju inget problem att stå 10 timmar i kylskåp. Blir moussen väldigt lös får du väl röra om den och kalla det för chokladsoppa!! Gott blir det säkert i alla fall.
RaderaFörresten, ett sätt skulle ju kunna vara att ha i ett gelatinblad för att få lite mer stadga.
RaderaSå spännande recept! Fast jag skulle toppa den med andar saker... :) Äter inte sill! ;)
SvaraRaderaHa en underbar midsommar!
Kram kram
//Lana
Det är fritt fram att toppa med vad som helst! Hur kan du låta bli att äta sill? Som är så gott! Ha en underbar midsommar du också!
RaderaJamen Kjersti du är ju bäst! Det där med gelatinet kom jag inte på själv!
SvaraRaderaDå är jag ju på säkra sidan! Ett stort och varmt tack! //Anne
Hoppas det ska funka Anne! Berätta gärna hur det blev! En riktigt skön midsommarhelg önskas du och de dina!
RaderaEn paj helt och hållet i vår smak! Och vi ber att få tacka för länken och den fina komplimangen, det värmer så.
SvaraRaderaKramar till dej, Kjersti
Ingen orsak alls! Era silltårtor är makalösa!
Radera