söndag 9 juni 2013

Baconlindad torskrygg med potatis- och jordärtskocksmos



Dags för fisk igen tycker jag. Det var ju ett litet tag sedan. Den här gången får det bli en smakrik rätt som passar både till vardag och helg, fina bitar torskrygg kryddade med en rolig och smakrik kryddblandning och lindade i bacon. Baconet ger härlig smak och saftighet till fisken när de får kompa ihop i ugnen, men om du hellre vill ha baconet mer knaprigt kan du steka det för sig och i stället strössla på fisken i efterhand. Gör precis som du vill.

Idag tänker jag inte ge helt exakta recept, utan du får anpassa mängderna utefter hur många ni är vid bordet.

Per person behöver du i alla fall ungefär:

portionsbitar av fin torskrygg, à  ca 150 g - färsk eller fryst och tinad
portugisisk fiskkrydda eller annan valfri fiskkryddeblandning
1 - 2 skivor bacon
3 - 4 romanticatomater eller körsbärstomater
lite flingsalt
olivolja

Krydda fiskbitarna och linda in dem i bacon.
Lägg i olivoljesmord ugnsfast form.
Halvera tomaterna, smula över lite flingsalt, och baka alltsammans i ugnen på 125 graders ugnsvärme tills fiskens innertemperatur är ca 52 grader.

Moset gjorde jag av ungefär 3/4-delar potatis och 1/4-del jordärtskockor. Kokade i vatten + buljongpulver, och stompade det sedan med lite gammaldags mjölk, en aning grädde och lite riven parmesan. Jättegott blev det!

Och vet ni vad, när jag ändå skulle göra moset kokade jag en rejäl sats och gjorde bara mos av hälften. Resten av potatisen och jordärtskockorna grovrev jag dagen därpå, blandade med ägg, hackad persilja, ganska mycket Kunglig Salladskrydda och lite finhackad skinka och stekte sedan bullar av smeten. Sommaren består ju trots allt även av alldeles vanliga vardagar, och det behövs rejäl och billig vardagsmat också.






8 kommentarer:

  1. Jag har faktiskt aldrig ätit torsk inlindad i bacon...vågar liksom inte "blanda" fisksmak med köttsmak...
    Hur smakar det?
    Ha en fin söndag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men då måste du faktiskt försöka Lana! Det kanske låter lite knasigt, men blir oväntat gott ihop. Just vit fisk som torsk, och bacon blir jättegott ihop. Pröva!

      Radera
  2. Baconlindad fisk, så gott så är det. Känns som vi ofta gör liknande mat, visst är det häftigt hur det funkar, det är ju verkligen en sammankoppling mellan oss, underbart!
    Tipsade Ankis syrra igårkväll om din blogg också nu när hon har fått upp ögonen för raw-food, annorlunda mjölsorter osv, du har ju så många bra tips hos dej som hon säkert kan ha mycket nytta av.

    Ha nu en fin vecka Kjersti,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det verkar som om vi ganska ofta tänker i samma banor. Kul! Vad roligt att ni tipsat om min blogg till Ankis syrra. Hoppas hon kan hitta något användbart även om jag ju inte så ofta gör ren raw-food. Ha en härlig sommarvecka ni också! kram!

      Radera
  3. Mmm va gott!! Hade jag haft torsk hemma hade det allt blivit det idag :) men har ingen fisk alls hemma just nu, äter ur frysen så har ingen aning om dagens meny.......

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men så spännande! Ibland hittar man ju både det ena och det andra som gömmer sig i frysen. Då hoppas jag du delar med dig av vad du hittar! Ha en bra dag!

      Radera
  4. Baconlindad torsk är så gott, det gjorde jag i vintras. Kombinationen mellan den mjuka fisken och det salta baconet är verkligen bra.

    Ha en fantastisk vecka, Kjersti!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så! Ovanligt lyckad förening! Önskar dig detsamma Sara!

      Radera