tisdag 25 juni 2013

Klassisk fransk ost- och skinkpaj - med lite italienskt stuk



Quiche Lorraine är en välkänd och klassisk, fransk ost- och skinkpaj som säkert många av er har gjort. Sitt namn har pajen helt enkelt fått för att den har sitt ursprung i Lorraine i nordöstra Frankrike. Jag kan inte räkna alla gånger den stått på mitt matbord. Den är förträfflig på det gamla vanliga sättet, men det behövs inte så mycket för att hotta upp smaken och ge den en lite italiensk touch. Några soltorkade körsbärstomater och en rolig mozarella- och tomatmix, och vips fick pajen en liten ansiktslyftning och förbrödring och försystring med medelhavsgrannarna.

Titta in under fliken Pajer i högerfältet så hittar du fler förslag på goda glutenfria pajer.

2 dl rårismjöl
1 dl mörkt bovetemjöl
2 msk PO-fiber
100 g smör
2 msk crème fraiche
1 - 2 msk iskallt vatten

200 g flatrökt skinka
125 g grovriven smakstark ost - jag hade lagrad Prästost
ca 1 dl soltorkade körsbärstomater
1 msk mozarella- och tomatmix
4 stora ekologiska ägg
1 dl mjölk
1 dl grädde
1 dl crème fraiche

Mixa ihop pajdegen och tryck/kavla ut den i en lätt smord pajform. Nagga och ställ kallt i kylskåpet en halvtimme. Förgrädda pajen med folieremsa runt kanten en kvart i 200 graders ugnsvärme. Ta bort folien efter halva tiden.
Grovmixa skinka och ost och fördela i pajskalet. Lägg på tomaterna och strö över kryddan.
Mixa ihop äggen med mjölk, grädde och crème fraiche och häll över.
Fortsätt grädda i samma ugnsvärme ytterligare en halvtimme.
Servera pajen något avsvalnad med sallad.









2 kommentarer:

  1. Gott, gott med paj!
    Blir det nog också nån paj i veckan! :)
    Ha en fin dag!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kommit in i ett pajstim, haha! Mycket pajer har det blivit på senaste tiden. Det är så bekvämt att ha en paj på lut när man plötsligt blir många runt bordet. Ha det bra du också!

      Radera