lördag 8 juni 2013

Glutenfri kanel- och vaniljdoftande rabarberkaka i långpanna



Idag är det bröllopsyra här i landet. Prinsessan Madeleine gifter sig med sin Chris, och jag hoppas de unga tu ska leva lyckliga i alla sina dagar! Jag tror ju knappast att de läser min blogg, men jag önskar nästan att de skulle läsa mitt inlägg om kärlek. Kärlek är inte så lätt alla gånger, inte ens under de allra bästa omständigheter. Att dessutom få sin kärlek och vartenda livssteg ifrågasatt och stött och blött i offentlighetens ljus måste vara alldeles fruktansvärt! Jag skulle inte vilja byta för allt guld och all prakt i världen. Jag hoppas de ska kunna hitta oaser där de kan få vara sig själva och vårda sin kärlek, och av hela mitt hjärta önskar jag dem en fin bröllopsdag och lycka till!

För ganska exakt två år sedan höll vi själva på att rusta till bröllop mellan dotter Josefin och hennes Anders. Josefin drömde om att bli prinsessa när hon var liten, men jag är sååå glad att det inte blev Carl-Philip utan Anders som vann hennes hjärta. Mer om det kan du läsa här om du har lust.

Jag tänker inte bjuda på varken prinsesstårta eller bröllopstårta idag. I stället får det bli en jättegod glutenfri rabarberkaka. Rabarber, rabarber. Kan inte hjälpas att det blir rabarber igen här också, trots att bloggvärlden just nu översvämmas av rabarberrecept. Måste ju ta hand om min rabarber innan den växer mig över huvudet, och eftersom jag fick i uppdrag att ha med mig något efterrättsaktigt till en begivenhet häromdagen så tänkte jag att rabarberkaka med vaniljsås kunde passa.

Kakan är både gluten- och laktosfri, men passar för alla - under förutsättning att man tål mandel och kokos. Vill man göra den helt mjölkfri tar man förstås mjölkfritt margarin och någon mjölkersättning som man tål. Mandelmjölet och kokosnötsmjölet som jag använde den här gången är väldigt finmalt och kommer från Low Carb Shop, men det går säkert bra med vilken sorts mandelmjöl och kokosnötsmjöl som helst.

Supermumsigt med glass eller gräddig hemgjord vaniljsås till!

175 g LF smör
1½ dl LF mjölk
5 stora ekologiska ägg
3 dl ljust rårörssocker
3 dl mandelmjöl
2 dl kokosnötsmjöl
1 msk bakpulver

250 g ansad späd rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk kanel
1 msk äkta vaniljsocker

Ansa rabarbern och skär i mindre bitar. Du får själv avgöra om den behöver skalas, jag gjorde det inte. Blanda ihop potatismjöl, kanel och vaniljsocker och blanda runt med rabarbern så det kommer åt överallt runtom.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ åt sidan att svalna ytterligare medan du gör resten.
Vispa ägg och socker riktigt pösigt och fluffigt.
Blanda ihop mandelmjöl, kokosnötsmjöl och bakpulver och rör ned det i äggfluffet.
Tillsätt smör/mjölken och blanda om väl till en jämn smet.
Häll i smord långpanna, och fördela rabarbern över. Får du kanelsmul över så strö på det också.
Grädda i 175 graders ugnsvärme strax nedanför mitten ca 25 minuter.











6 kommentarer:

  1. Rabarberrecept kan man inte ha för många av :) Jag är väldigt förtjust i rabarber. Önskar dig en fin dag, kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med dig till fullo Katarina! Rabarber kan det inte bli för mycket av. Önskar dig också en fortsatt fin dag! Kram!

      Radera
  2. Vi har just mumsat i oss av rabarberpaj här, inte för att fira bröllop för det överlåter vi åt andra:)

    Hoppas din helg är riktigt bra Kjersti,
    kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även här har det vankats rabarpaj - inte bara på bloggen utan irl. Sol och åskskurar har avlöst varandra, precis som i verkliga livet. Hoppas ni också har en härlig helg! Kram!

      Radera
  3. Den här kakan låter ju helt i min smak! Receptet är sparat! :)
    Vi har missat det bröllopet helt...haft annat för os idag...
    ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du gillar kakan, den har blivit uppskattad. Du kommer säkert att få se bröllopet - antingen du vill eller inte - för det kommer nog att repriseras i TV om och om igen. Jag har tittat lite grann, varvat med köksbestyr och att sitta i trädgården. Ha en fortsatt bra helg! Kram!

      Radera