fredag 28 juni 2013

Glutenfri bananugnspannkaka à la Elvis - med bacon och rostade jordnötter

 


Det sägs ju att Elvis favoritföda framför andra var mackor med jordnötssmör, bananer och bacon. Det kanske bara är en myt, vad vet jag! Hursomhelst fick jag för mig att göra en ugnspannkaka med Elvisstuk. Bananen - som det var hög tid att ta hand om - mosade jag i själva pannkakssmeten och baconet och jordnötterna strösslade jag ovanpå. Den som inte räds det söta kan ta ut svängarna och även ringla lite agavesirap eller honung över. Om du inte har uttalade sockerproblem rekommenderas det å det varmaste, för brytningen mellan det söta, det salta och det rostade blir väldigt njutbar!

Jordnöttern är naturella och kommer från Biofood. Köpte dem i hälsokosten och rostade själv i ugnen. Rena nostalgitrippen för mig! I Congo där jag bodde som barn var ett av nöjena att pilla ur de färska jordnötterna (eller nguba som det heter på lingala) ur jordnötsbaljorna och sedan rosta dem i vedspisen. Himmelsvid skillnad mot att köpa färdiga, saltade jordnötter i affären!

Om du använder någon mjölkersättning i stället för vanlig mjölk blir ugnspannkakan både gluten- och mjölkfri. Vegetarianer får hoppa över baconet eller använda s k vegobacon.

1 dl rårismjöl
1 dl teffmjöl
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk malda psylliumskal/husk
5 dl mjölk - gärna gammaldags
4 stora, ekologiska ägg
1 stor, väl mogen banan

1 paket bacon - vanlig eller kalkonbacon
1 dl naturella jordnötter

Blanda mjöl, salt, bakpulver och husk i en skål. Vispa ned hälften av mjölken, därefter äggen och sedan resterande mjölk. Låt smeten stå och svälla i rumstemperatur ca en halvtimme.
Rör ned mosad banan när det är dags att grädda pannkakan.

Rosta under tiden jordnötterna . Bred ut på ett ugnsfat eller liten plåt, och rosta ca 10 minuter i 200 graders ugnsvärme. Rör om några gånger under tiden. Låt svalna, gnugga bort skalen (det går jättelätt), och grovhacka ev.

Grädda ugnspannkakan i en smord liten långpanna, ca 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.
När den börjar bli klar steker du baconet - hel, hackad eller klippt i bitar.

Skär upp pannkakan och servera med bacon och jordnötter. Den som vill - och det är stor risk att man vill - kan ringla över lite flytande honung eller agavesirap. Och sätt föralldel på en CD med Elvis för att komma i stämning, det förhöjer njutningen avsevärt! Skulle inte förvåna mig om Elvis ler och klappar takten i sin himmel!



6 kommentarer:

  1. Hmm, ugnspannkaka med fläsk och banan är en standardrätt här i huset, men jordnötter har jag nog inte testat att ha med. Det får det bli framöver. :) Vi brukar ha bitar av fläsket och bananen i skivor, men att ha bacon och jordnötter ovanpå och mosa in bananen i smeten låter mumsigt. Jag tänker crepes! Steka pannkakor med banan i smeten som vanligt, sen lägga på bacon och jordnötter och vika ihop. Måste testas!
    *kram* /Trollmamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där med crepesvarianten tycker jag låter som en förträfflig idé! Återkom gärna när du testat och dela med dig. Ha en fortsatt fin dag och en härlig sommar!

      Radera
  2. Ha ha Kjersti, nu måste jag skratta! Tänkte i förra veckan att jag aldrig hittat ett recept hos dig som jag inte skulle vara beredd att smaka. Men nu hände det. Här har min gräns gått. Jag kan inte med banan på något annat sätt än naturell! Går helt enkelt inte. Varken grillad banan, banankaka, mosad banan i tårta, skumbanan, Flygande Jakob, i Smoothie, currybanan på smörgås. Tänk sånt som så många tycker är mums och kalas.
    Kan ha nåt att göra med att jag tvingades i Rinomar -slemlösande medicin- som barn. Den smakade som skumbananer. Annars har jag kunnat tänka om och lära mig tycka om som du skrev om i ett tidigare inlägg. Men med bananerna är det kört! //Anne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Okej Anne, du slipper!! Hoppa över bananen och kör resten, det blir säkert gott det också. Vilken tur att det finns så mycket annat bland mina recept som du är beredd att pröva, det gläder mig verkligen. Och visst är det så att det finns vissa saker som man aldrig lär sig tycka om, jag har också min "no-no". Ha en fortsatt fin sommar!

      Radera
  3. He, he, vilket roligt namn på pannkakan! Och den låter gott också!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte dum alls Lana! Under förutsättning förstås att man inte i likhet med Anne ovan nobbar allt vad bananer heter i matlagning. Kram till dig också!



      Radera