söndag 12 maj 2013

Glutenfri, kanelrostad hälsomysli





Jag gör mysli hur ofta som helst. Jättesatser! Ändå försvinner de snabbare än jag hinner blinka. Döttrarna och svärsönerna är nämligen omåttligt begivna på den där myslin, och äter den ibland t o m till lunch med fil eller yoghurt till! Nåja, kan jag bidra med lite hälsomat i form av mysli så gör jag det gärna. Den är nämligen inte bara god utan fullspäckad med en massa nyttigheter som sätter sprätt på livsandar och humör.

Oftast blir det höftvarianten när jag blandar ihop min mysli, men nu senast bemödade jag mig faktiskt om att mäta och väga så att ni också kan få del av receptet. Och ja, jag vet, det är en jättesats! Men den kan halveras om du inte har lust att dela med dig till någon annan hugad och myslibehövande medvandrare här på klotet! Och vet du vad? Söta Sakers Månadsutmaning den här gången är Tillbehör, så jag skickar iväg receptet dit. För nog måste mysli räknas som ett Tillbehör?

Äppelmusten kommer från våra egna äpplen, som vi mustade i höstas på Äppelfabriken på Ekerö. Dadelsirapen som jag använde hör till det mest ljuvliga man kan söta med, och den köpte jag på Tant Gröns Skafferi här i Uppsala. Den kan ersättas med flytande honung eller agavesirap, eller uteslutas helt om man föredrar en osötad mysli. Äter du helt spannmålsfritt skulle jag rekommendera lite grövre boveteflingor eller sojaflingor som ett alternativ till havreflingorna. Och är du sugen på att testa en lite annorlunda mysli så tycker jag du ska pröva den här Lyxmyslin för livsnjutare.

2 liter havreflingor - ev Sempers Rena Havre
5 dl pumpafrön
5 dl solrosfrön
5 dl kokosflingor
5 dl hel oskalad mandel, ca 400 g
4 dl ren, osötad äppelmust
½ dl rapsolja
2 msk dadelsirap
2 msk kanel

2 dl linfrön
2 dl skalade hampafrön
4 dl torkade tranbär
3 dl torkade blåbär
2 dl torkade äppelbitar
2 dl rostade kokoschips

Blanda ihop havreflingor, pumpa- och solrosfrön, kokosflingor och grovhackad mandel i en stor bunke eller rejäl långpanna.
Värm must, olja, sirap och kanel lite grann, bara så det blir ljummet och blandar sig.
Häll över flingblandningen och blanda om med rena eller plastbehandskade händer så det kommer åt runtom, överallt
Låt stå en timme och suga upp vätskan., Blanda om ett par gånger under tiden, och lös upp ev klumpar som bildas.
Bred ut myslin på 2 stora ugnsplåtar och rosta den i ugnen ca 20 - 25 minuter. Har du varmluft kan du ta båda plåtarna på en gång i 150 graders ugnsvärme. Rör om några gånger under tiden och växla gärna plats på plåtarna några gånger. I vanlig ugn får du ta en plåt i taget och rosta på 175 graders ugnsvärme. Samma där, blanda om några gånger under tiden. Låt stå kvar och eftertorka med ugnsluckan öppen.
Låt myslin svalna och blanda sedan i linfrön, hampafrön och frukt/bär. Förvara torrt och lufttätt.











12 kommentarer:

  1. Mmmmm..... det där såg gott ut
    Ha en bra söndag/
    Pernilla

    SvaraRadera
  2. Det är så gott med hemmagjord musli! Det brukar jag också göra, helst glutenfritt! Och man kan också variera smaksättningen i massor! ) Äppelbitar mste jag också spana in på nätet eller affären! :)
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och torkade äppelbitar ska jag sannerligen tillverka själv i höst - om det blir några äpplen förstås efter makens framfart som arborist i äppelträden. Det är knappt några grenar kvar, haha!
      Kram!

      Radera
  3. Hemmagjord müsli är bäst och man kan ta det man gillar. Ha en fin söndag! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det så! Variationsmöjligheterna är närmast oändliga. Ha en fortsatt fin dag du också, Katarina!

      Radera
  4. Gott är det och så klart det räknas som tillbehör. Kokoschips ska vi minsann ta och kika efter i affären till vår hemmagjorda müsli, kokos är bådas favorit. Tur du påminde oss om utmaningen, den hade vi helt glömt bort!

    Kramar till dej

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har sett kokoschips av olika märken så det finns säkert i era trakter också. Tror nästan att Renée Voltaire har det i sitt sortiment. Jättegott i myslin! Ni har tid att klura på utmaningen, et är bara att sätta igång. Ha en härlig majvecka! Kramar tillbaka!

      Radera
  5. Vilket bra bidrag, kokoschips har jag i skåpet kom jag på när jag läste ditt inlägg, hade glömt bort dem. Tack för påminnelsen:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Milla! Så bra, då får du plocka fram chipsen och sätta igång att göra mysli. Må så gott!

      Radera
  6. Ja när vi väl fått en påse varar den inte särskilt länge... Och nu har till och med Iris fått upp ögonen för den, så nu är vi ännu fler som slåss om den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det ante mig! Jag får väl snart göra en ny sats då!

      Radera