måndag 20 maj 2013

Vegopaj med smakrik fyllning av svartkål, ost och kryddor



Hoppas att alla har haft en fin pingsthelg med vårlig värme oh god mat. Nu är det måndag och dags för vegetariskt igen. Gott det också, jag lovar!

Jag hittade svartkål igen, och norpade raskt åt mig en förpackning även denna gång. Den oansenliga grönsaken är nämligen bland det nyttigaste du kan hitta. Förra gången gjorde jag ju en soppa, och den här gången fick det bli en paj med den gräddkokta kålen, mozarella och kryddor. Hoppas det ska smaka idag på Köttfri måndag! Pajen föll i alla fall oss i smaken.

Mjölkfri blir pajen om du byter smöret och den vanliga grädden mot något alternativ som du tål och utesluter osten. Krydda på lite extra i stället. Hittar du inte svartkål kan du ta antingen grönkål eller savojkål, för svartkålen är nämligen en lyckosam korsning av dessa båda kålsorter.

1½ dl mörkt bovetemjöl
1½ dl rårismjöl
1 msk malda psylliumfröskal (Urtekrams)
2 krm salt
100 g smör eller mjölkfritt margarin
1 stort ekologiskt ägg

1 förpackning svartkål, 200 g
2 stora vitlöksklyftor
3 dl grädde
2 msk krydda Café de Paris - bild här
lite salt
1 boll mozarella, 125 g
2 stora ekologiska ägg

Mixa ihop pajdegen och låt den vila 5 - 10 minuter innan du trycker/kavlar ut den i en lätt smord, lite högre pajform. Nagga botten och ställ in i kylskåp minst en halvtimme, gärna en timme.
Under tiden pajskalet står i kylen förbereder du fyllningen.
Skär bort den grova mittsträngen på svartkålen, skölj och strimla den lite halvgrovt.
Tunnflisa eller hacka vitlöken.
Koka upp grädden med vitlök och krydda, lägg i svartkålen och låt den koka mjuk under lock knappt en kvart. Salta lite lätt och ställ åt sidan att svalna så länge.
Förgrädda pajskalet i lite drygt 200 graders ugnsvärme 12 - 15 minuter.
Vispa upp äggen och rör ned i svartkålsröran.
Bred ut röran i det förgräddade pajskalet, dela mozarellan i mindre bitar och peta ned den jämnt över hela pajen.
Fortsätt grädda pajen 25 - 30 minuter tills smeten stannat.
Servera gärna ugnsbakade tomater till. Dem kryddade jag bara med lite italiensk salladskrydda, ringlade lite olivolja över, och satte in samtidigt med pajen.











10 kommentarer:

  1. Himmel, vad gott det verkar!
    Jag som våndades igen över
    middagsmaten, men det räcker
    ju att kolla inne hos dig
    varje måndag...
    Tack snälla för alla "smaskiga"
    måndagsrecept....
    Ha det så gott/ Ragna Marie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Så glad jag blir över att du gillar mina måndagsrecept. Då hoppas jag även att den här pajen ska smaka. Ha en fortsatt fin måndag och en bra vecka!

      Radera
  2. Paj är så gott och det gör vi regelbundet hemma. Svartkål har jag aldrig ätit. Ha en fin måndag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då har du kvar något att upptäcka Katarina! Svartkål är en härlig grönsak, och nog borde den finnas att få tag på i Holland. I Italien används den mycket. Ha det bra!

      Radera
  3. Ser mycket gott ut! Jag har aldrig hört talas om svartkål. Ska hålla ögonen öppna för det låter spännande. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Gunilla! Vad kul om jag kan bidra med något nytt! Nog borde den finnas i Skåne också. Ibland ser man ju inte saker för man vet inte ens att man ska titta efter dem. Nu när du "fått upp ögonen för den" så hittar du säkert svartkålen. Må så gott och välkommen tillbaka!

      Radera
  4. Svartkål hade jag heller aldrig hört talas om tidigare.
    Måste kolla när jag kommer till stan, få se om det finns där.
    Det där ser verkligen gott ut, och det gör ju liksom ingenting alls att det är nyttigt också. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller hur? Det är ju bara bonus! Vad kul att jag kan komma med lite ny kunskap Karin. Man ska ju lära sig något nytt varje dag sägs det. Nu har du ditt avklarat, men jag måste hitta på något nytt att lära mig idag, haha! Ska sätta mig och läsa Hälsa som kom idag, där finns det säkert något. Må så gott!

      Radera
  5. Hej!

    Bara älskar dina recept! När matinspiration behövs kollar jag in dina inlägg och genast vill jag ställa mig i köket och uppleva nya smaker. Tack!

    / Paula

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh så glad du gör mig Paula! Tusen tack för din kommentar! Det är ju precis det jag vill, inspirera till att våga pröva något nytt. Och kanske dessutom bli lite nyttigare och friskare på kuppen! Må så gott och ha en fortsatt fin dag!

      Radera