söndag 26 maj 2013

Mors Dag med meningIdag är det Mors Dag, och jag skulle så innerligt gärna vilja hylla alla mödrar på vår jord. Alla mödrar, som trots urusla livsvillkor och svåra omständigheter kämpar för att ge sina barn ett värdigt liv och en bra uppväxt. Alla mödrar som är på flykt med sina barn, och inte kan erbjuda dem ett tryggt hem utan rädsla för krig, våld och förföljelse. Alla mödrar som själva är sjuka - i aids eller andra svåra sjukdomar - och inte har kraften att finnas till för sina barn. Alla mödrar som ofrivilligt blivit mödrar genom våldtäkter och övergrepp, och som brottas med att känslomässigt orka ta till sig de barn de minst av allt önskat. Alla mödrar på vår jord som ser sina unga söner och döttrar gå ut i krig, och som aldrig får se dem komma tillbaka. Alla mödrar som föder sina barn i fångenskap och som missunnas att se sina barn växa upp i frihet. Alla mödrar - även i vårt land - som pga sjukdom, missbruk, ensamhet, arbetslöshet, fattigdom, egen själslig trasighet och bristande resurser och stöd inte förmår ge sina barn det liv de skulle önska dem. Jag tror nämligen att de allra, allra flesta mödrar önskar sina barn det bästa av allt och kämpar för att ge dem det. Det finns nog inget så kraftfullt som mammapower! Utan den skulle jorden inte fortsätta snurra många varv!

Idag vill jag hylla dem alla. Gör det du också! Ge gärna din egen mamma något fint som hon önskat - blommor, en bok, ett resturangbesök, ett somrigt nagellack, choklad, en fin scarve - men glöm inte heller bort de andra mammorna! De som aldrig blir uppvaktade på Mors Dag. Dem kan du t ex stödja genom att ge en gåva till Unicef, ActionAid, UNHCR (FN:s organ som stöder människor på flykt) eller kanske till Läkarmissionen. Personligen känner jag extra varmt för Mama Londons arbete i östra Congo (som stöds just av Läkarmissionen), där tusentals barn föds som ett resultat av alla brutala våldtäkter. På Panzisjukhuset får kvinnorna hjälp att läka de fysiska skadorna, medan Mama London outtröttligt arbetar för att återupprätta mödrarna genom att läka de själsliga såren, ge dem en utbildning och ett framtidshopp, och ge barnen en trygg och harmonisk uppväxt trots deras ovälkomna start i livet.

Fler tips på hur du på olika sätt kan stödja utsatta mödrar på vår jord får du på Kyrkkaffebloggen.

Jag är så innerligt tacksam över att jag själv blev så kärleksfullt välkomnad till den här jorden, både av min mamma och min pappa, och att jag varit så förskonad från svårigheter när det gäller mitt eget mammaskap. Mina döttrar har aldrig behövt uppleva krig, fattigdom eller övergivenhet, och mitt lilla barnbarn I har en stor familj som älskar henne förbehållslöst och skämmer bort henne med kärlek och trygghet. Det är inte min förtjänst på något sätt, och inget jag kan stoltsera med. Det är ren och skär NÅD att just jag har fötts i den här delen av världen och att jag har fått det så bra.

Jag önskar er alla - mödrar, mormödrar och farmödrar - en riktigt fin och kärleksfull MORS DAG!!

 

6 kommentarer:

 1. Så bra och fint skrivet Kjersti!
  Önskar dig också en fin Morsdag! :)
  Kram kram
  //Lana

  SvaraRadera
 2. Är så glad att just du är min mor <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väldigt rart sagt!

   Radera
 3. Vilket fantastiskt bra inlägg Kjersti! Och ett stort tack för att ni kom och stöttade mig i lördags i Gränbyfinalen, det värmde hjärtat att ser er där :) Kram /Angelica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack Angelica! Klart vi ville vara med och se dig vinna! Du var helt otroligt duktig och en riktigt värdig vinnare! Har ju själv varit med och bakat live i Kladdkake SM på Chokladfestivalen, så jag vet hur pirrigt det är. Kram!

   Radera